Sterke dijkwerkers

In Flevoland is er maar liefst 251 kilometer aan dijken die ons beschermen tegen het water. Onze dijkopzichters onderhouden de dijken zodat ze sterk blijven. Maar ook u kunt een handje meehelpen. Benieuwd hoe? Dit zijn onze tips.

Tip 1: Laat uw hond niet in de dijk graven

Uw hond uitlaten tijdens een mooie dijkwandeling? Heerlijk natuurlijk! Maar laat uw hond niet graven in de dijk. De grasmat verstevigt de dijk en mag dus niet kapot. Als er maar genoeg gaten gegraven worden, dan kan dit uiteindelijk de dijk verzwakken. Laat uw hond dus lekker rennen, maar hou ‘m in de gaten.

Tip 2: Meld schade aan de dijk

Heeft uw hond toch een gat in de dijk gegraven? Dan horen we dat graag, zodat we de grasmat snel weer kunnen herstellen. Natuurlijk horen we het ook graag als u iets anders op de dijk ziet. Aangespoelde rommel die de dijk kan beschadigen, een losgeslagen steen of een gat in de dijk door andere dieren. Meld dijkschade en afval op de dijk | Waterschap Zuiderzeeland

Tip 3: Meld het als u muskusratten ziet

Een muskusrat kan enorme gangen in kades en dijken maken. Soms zijn hun huizen wel een paar vierkante meter groot. De kans dat de grond inzakt is dan groot. Ziet u een muskusrat zwemmen? Meld dit dan bij ons. Muskusrat melden | Waterschap Zuiderzeeland

U kunt een muskusrat herkennen aan zijn dikke bruine vacht. Hij heeft een breed hoofd met korte oren. Hij is ongeveer 25-40cm lang. En heeft een lange, bijna onbehaarde en zijdelings afgeplatte staart van ongeveer 20 à 28cm die hij als roer gebruikt bij het zwemmen.

Tip 4: Picknick? Neem een afvalzak mee!

De dijk is een mooie plek voor een picknick. Bijvoorbeeld tijdens zonsondergang. Om het voor iedereen mooi te houden, is het verstandig om een afvalzak voor uw afval mee te nemen. Op die manier heeft u het ook zo weer opgeruimd.

Tip 5: Pas op voor brandgevaar als het gras geel is

Als het lang droog is, kan het gras op de dijk geel kleuren. De bovenlaag is dor en kan snel branden. Let daarom extra goed op met sigaretten. Uiteraard is een barbecue op de dijk ook niet handig. Samen picknicken kan wel. Het gras wordt weer groen zodra het begint te regenen.

Even Peilen ... in Marknesse - bij inwoner Ton

Benieuwd wat wij doen om onze dijken sterk te houden? Inwoner Ton uit Marknesse wel! In deze video gaat Ton mee op pad met onze collega Benjamin, Senior Opzichter Waterkering bij Waterschap Zuiderzeeland. Benjamin weet alles over de (kwaliteit van) de dijken en wat u kunt doen om daar aan bij te dragen. En natuurlijk vertelt hij ook wat het waterschap allemaal doet om te zorgen dat u droge voeten houdt!

Technicus Thomas Waninge houdt uw voeten droog

Flevoland ligt op de bodem van de vroegere Zuiderzee. Collega Thomas is technicus en werkt vooral op gemaal Vissering op Urk:

"Als er heel veel regen in korte tijd valt en het waterpeil in de sloten en vaarten daalt door ons werk, dan is dat heel bevredigend.’ In zekere zin kun je dus zeggen dat de technici bij Waterschap Zuiderzeeland het land boven water houden."

Lees het verhaal van Thomas

Benieuwd wat u nog meer kunt doen?

  • Een schone en veilige sloot

    We houden het water in de sloten en vaarten graag schoon. Dat is beter voor de waterplanten- en dieren en ook veiliger voor onszelf. Wist u bijvoorbeeld dat er blauwalg kan ontstaan als u eendjes brood voert? Met deze tips weet u precies hoe u bijdraagt aan schoon slootwater.

  • Een waterbesparende tuin

    Hete, droge zomers en langdurige regenbuien – we krijgen er steeds meer mee te maken. Gelukkig is er veel wat u kunt doen in uw tuin of op uw balkon om water te besparen

  • Houd het zuiver

    Word ook een zuivere doorspoeler! Dagelijks spoelen we per persoon zo’n 35 liter water door de wc of het afvoerputje. Maar helaas spoelen we ook dingen door die niet in de wc thuishoren. Zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en condooms. Uit publieksonderzoek van de waterschappen blijkt dat bijna 4 op de 10 Nederlanders dit doet. Wilt u het graag goed doen, maar weet u niet precies hoe? Lees dan verder, want wij leggen het graag uit.