Houd het zuiver

Word ook een zuivere doorspoeler! Dagelijks spoelen we per persoon zo’n 35 liter water door de wc of het afvoerputje. Maar helaas spoelen we ook dingen door die niet in de wc thuishoren. Zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en condooms. Uit publieksonderzoek van de waterschappen blijkt dat bijna 4 op de 10 Nederlanders dit doet. Wilt u het graag goed doen, maar weet u niet precies hoe? Lees dan verder, want wij leggen het graag uit.

Tip 1: Gooi vochtige doekjes in de prullenbak

Doe vochtige doekjes altijd in de prullenbak, ook de zogenaamde biologisch afbreekbare doekjes. Op de verpakking staat vaak dat je ze gewoon kunt doorspoelen. Maar daar zijn de waterschappen het niet mee eens. De doekjes zijn misschien wel biologisch afbreekbaar, maar dat duurt wel een paar weken. Dan zijn deze doekjes allang bij de afvalwaterzuivering, waar ze samenklonten en vast komen te zitten in de pompen van het rioolgemaal.

Tip 2: Lever oud frituurvet in

Zes op de tien Nederlanders vangen hun oude frituurvet op in een plastic fles en gooien het in de gele afvalbak. Dat is mooi! Want aangekoekt vet aan de binnenkant van de leiding is heel moeilijk schoon te maken. Gooi net als hen ook uw vet in de gele afvalbak. Inzamelpunten bij u in de buurt vindt u op Waar inleveren - Frituurvet Recycle het! Zo voorkomt u dat uw leidingen niet verstopt raken. En u bespaart ook nog eens reparatiekosten.

Tip 3: Douche zonder microplastics

Via shampoo en douchegel komen er veel microplastics, extreem kleine plastic deeltjes, terecht bij de rioolwaterzuivering. Wij doen ons best, maar we kunnen helaas niet alle microplastics uit het water zuiveren. Daarom komen deze plastic deeltjes uiteindelijk toch terecht in sloten of meren. En dat willen we niet. Helpt u mee om dit te verminderen? Kies dan voor douche- en badproducten zonder microplastics. De Plastic Soup Foundation heeft daarvoor een gratis app gemaakt. Daarmee kunt u eenvoudig de ingrediënten van uw verzorgingsproduct scannen. De app herkent meer dan 500 verschillende microplastics.

Tip 4: Wees slim met verfresten

Heeft u uw muur een frisse laag verf gegeven? Scheidt uw verfafval goed en voorkom dat het in de sloot belandt. Verf bevat namelijk schadelijke stoffen. Onze zuiveringen kunnen maar een deel van de verfresten uit het rioolwater filteren. Hierdoor komt een deel van de verfresten in de natuur terecht.
 
Hergebruik kwasten en rollers:

  • Wateroplosbare verf: bewaar ze in een pot met water.
  • Oplosmiddelhoudende verf: bewaar ze in een plastic zak in de vriezer.

Vloeibare resten:

  • Doe verfresten en gebruikt verfwater in een fles en lever het apart in bij het klein chemisch afval (kca).

 Verfafval:

  • Gooi gebruikte rollers, kwasten, lege verfpotten en emmers bij het restafval.

Tip 5: Breng oude medicijnen naar de apotheek

Breng medicijnen die u niet meer gebruikt naar de apotheek of een plek voor klein chemisch afval. Bijvoorbeeld bij de milieustraat in uw gemeente. Dan worden ze veilig verwerkt. Spoel medicijnen nooit door de wc of gootsteen. Resten van medicijnen zijn namelijk moeilijk uit het afvalwater te zuiveren. Daarnaast hebben medicijnresten invloed op de planten en dieren die in het water leven. Pijnstillers beschadigen bijvoorbeeld het weefsel van vissen.

Inlevertips:

  • Doosjes: alleen de strips. De kartonnen doosjes kunnen bij het oud papier. Haal wel de etiketten van de doosjes. Het etiket bevat privacygevoelige informatie.
  • Flesjes en tubes: verwijder ook hierbij het etiket vanwege de privacy.
  • Naalden: doe gebruikte naalden altijd in een naaldencontainer. Een naaldencontainer kunt u vaak gratis krijgen bij uw apotheek.

Ons toezicht op de waterkwaliteit

Al deze tips dragen bij aan een goede waterkwaliteit. Goede kwaliteit water is water dat zonder problemen gebruikt kan worden als zwemwater of voor scheepvaart, recreatie en beregening. Benieuwd hoe wij dit meten en in de gaten houden? Lees ook eens het interview met onze collega Gerda, medewerker Watertoezicht.

Benieuwd wat u nog meer kunt doen?

  • Een schone en veilige sloot

    We houden het water in de sloten en vaarten graag schoon. Dat is beter voor de waterplanten- en dieren en ook veiliger voor onszelf. Wist u bijvoorbeeld dat er blauwalg kan ontstaan als u eendjes brood voert? Met deze tips weet u precies hoe u bijdraagt aan schoon slootwater.

  • Een waterbesparende tuin

    Hete, droge zomers en langdurige regenbuien – we krijgen er steeds meer mee te maken. Gelukkig is er veel wat u kunt doen in uw tuin of op uw balkon om water te besparen

  • Sterke dijkwerkers

    In Flevoland is er maar liefst 251 kilometer aan dijken die ons beschermen tegen het water. Onze dijkopzichters onderhouden de dijken zodat ze sterk blijven. Maar ook u kunt een handje meehelpen. Benieuwd hoe? Dit zijn onze tips.