Een waterbesparende tuin

Hete, droge zomers en langdurige regenbuien – we krijgen er steeds meer mee te maken. Gelukkig is er veel wat u kunt doen in uw tuin of op uw balkon om water te besparen. Met kleine aanpassingen kunt u al veel bereiken. Begin dus dicht bij huis met deze tips! 

Tip 1: Plaats een regenton 

Met een regenton vangt u al snel veel water op. Dit regenwater kunt u vervolgens weer gebruiken als het lang droog blijft. Zo hoeft u geen kraanwater te gebruiken voor uw tuin. U kunt een regenton in de tuin neerzetten, maar ook op uw balkon. 

Tip 2: Zorg voor een gezonde bodem 

Een gezonde bodem houdt beter vocht vast. U maakt de bodem gezonder door bijvoorbeeld tuinaarde toe te voegen. Plant bodembedekkers of gebruik boomschors op de aarde, zodat vocht minder snel verdampt. Ook helpt het om verschillende soorten inheemse (van oorsprong Nederlandse) planten en struiken te kiezen. 

Tip 3: Kies de juiste planten 

Sommige planten kunnen beter tegen droogte dan andere. Zet die planten op een zonnige plek, dan hebben ze minder vaak water nodig. Geef uw tuin liever een keer per week flink veel water, dan elke dag. Uw planten krijgen zo langere wortels om het vocht dieper uit de grond te halen.  

Tip 4: Geef water bij de wortels 

Geef planten het liefst dicht bij de wortels water. Daarmee voorkomt u vochtverlies. Houd de tuinslang in de hand, gebruik een gieter of een druppelsysteem.  

Tip 5: Maak uw platte dak groen 

Veel zon op een plat dak kan warm zijn. En als het koud is kan het lastig zijn om ruimten met een plat dak warm te houden. Een groen (mos)dak werkt verkoelend in de zomer en is isolerend in de winter. Daarnaast vangt een groen dak water op, biedt het voedsel voor insecten en het ziet er ook nog een mooi uit. Of uw dak geschikt is, kunt u samen met een specialist bekijken. Meer informatie: Groen dak: een tuin op je schuur | Milieu Centraal 

Bonustips:

Plant geen invasieve exoten in de tuin of vijver  

Invasieve exoten zijn planten die van nature niet in Nederland voorkomen en snel gaan woekeren. Sommige soorten worden nog verkocht bij tuincentra. We raden aan om deze planten niet te kopen. Voorkomen is beter dan genezen. Welke planten onder de invasieve exoten vallen, kunt u vinden op FLORON > Invasieve exoten, tuin er niet in! 

Plaats een vogelhuisje of insectenhotel 

Door vogels en insecten naar uw tuin te ‘lokken’ zorgt u voor een natuurlijke bestrijding van plagen. Zo houden verschillende vogels van slakken en houden lieveheersbeestjes van bladluizen. Een tuin met verschillende soorten dieren en insecten kan ook beter tegen extreme weersomstandigheden. 

Vogelhuisje in boom

Bekijk ook andere tuintjes!

Op zoek naar nog meer inspiratie? Theo maakte zijn tuin meer klimaatvriendelijk door meer dan 200 verschillende plantensoorten in zijn tuin te planten. En ook Lieke ging aan de slag met een groene tuin. Daarom heeft ze de tegels in haar tuin voor appel- en perenbomen en veel gras vervangen! 

  • De tuin van Marijke

    In tegenstelling tot de royale tuin van René, is Marijkes tuin er één van bescheiden formaat. In haar tuin (wat zij zelf noemt een ‘postzegel’) van zo’n 10 bij 10 meter, groeit en bloeit er van álles. Niet zo gek, want Marijke heeft een grote liefde voor water, planten en alle dieren die daarbij horen. Dagelijks brengt ze veel tijd door in haar tuin: ze is altijd bezig met kleine aanpassingen of simpelweg genietend van wat er groeit en bloeit.

  • De Tuin van René

    René (59 jaar) kocht in 2000 samen met zijn vrouw een ruime kavel – > 1000 vierkante meter – in de wijk De Landerijen in Lelystad. Ze lieten hier een groot, duurzaam huis op bouwen. In hun ruime tuin creëerden ze volop ruimte voor groen en veel biodiversiteit. René vertelt over de (groene) keuzes die hij maakte én geeft tips – ook voor kleinere tuinen.

  • De tuin van Jan-Willem

    In Lelystad woont Jan-Willem samen met zijn vrouw en twee kinderen. Samen brengen ze veel tijd door in hun tuin. Zij laten zien dat een groene aanpak niet direct onderhoud hoeft te kosten.