Een schone en veilige sloot

We houden het water in de sloten en vaarten graag schoon. Dat is beter voor de waterplanten- en dieren en ook veiliger voor onszelf. Wist u bijvoorbeeld dat er blauwalg kan ontstaan als u eendjes brood voert? En dat het afvalwater van uw autowasbeurt in sommige gemeenten via putten rechtstreeks de sloot instroomt? Met deze tips weet u precies hoe u bijdraagt aan schoon slootwater.

Tip 1: Houd de eendjes gezond

Eendjes voeren is leuk. Toch is brood niet goed voor eenden, omdat ze dan ander voedsel laten staan. Brood is ook te eenzijdig voedsel en te zout. En het overgebleven brood trekt ratten aan. Voor de waterkwaliteit is brood ook schadelijk. Voedingsstoffen uit brood lossen op, waardoor het water voedselrijker wordt. Dat kan blauwalg, kroos en zelfs vissterfte als gevolg hebben.

Tip 2: Ruim eens zwerfafval op

Steeds meer mensen hebben een zakje mee als ze gaan wandelen of sporten in de natuur. Water zonder (zwerf)afval is beter voor mensen en dieren. Vissen, vogels en andere waterdieren kunnen verstrikt raken in het afval of het inslikken. Zwerfafval kan ook giftige stoffen bevatten. Plastic afval kan afbreken in kleine stukjes. Deze microplastics komen via de dieren in het water uiteindelijk in de voedselketen terecht.

Tip 3: Gooi waterplanten in de gft-bak

Planten uit aquaria en vijvers horen van nature niet in de sloot. Ze laten vaak hele sloten dichtgroeien en zijn moeilijk te bestrijden. Daardoor stroomt water niet meer goed door. Dat is slecht voor andere planten en dieren. Voorkom een stinkende dichtgegroeide sloot: gooi planten uit het aquarium en vijver altijd in de groene bak.

Tip 4: Was uw auto in de wasstraat

In veel Flevolandse gemeenten gaat het regenwater van de straat rechtstreeks naar de sloot. U kunt uw auto daarom beter bij een wasstraat wassen waar het zeepwater opgevangen wordt. Zo voorkomt u dat zeep, olie en andere schadelijke stoffen in de sloot terecht komen. De producten die in wasstraat gebruikt worden, zijn vaak afbreekbaar. Ook hergebruiken ze het water zoveel mogelijk. Het afvalwater voeren ze volgens de milieuregels af.  

Tip 5: Meld dode dieren bij of in het water

Een dood dier is nooit een prettig gezicht. Als het meerdere dode dieren bij elkaar zijn, dan is er vaak wat aan de hand. Bijvoorbeeld een ziekte of zuurstoftekort in het water. Ziet u meerdere dode watervogels of tientallen dode vissen? Dan ontvangen wij graag een melding van u. We kijken dan op locatie naar de oorzaak, ruimen de dode dieren op en nemen waar kan maatregelen.

Tip 6: Meld blauwalg

Van blauwalg kunnen mensen en dieren ziek worden. Daarom houden wij het water goed in de gaten en horen wij het graag als u ergens blauwalg ziet. U kunt een melding doen via deze website, zodat wij waarschuwingsborden neer kunnen zetten. 

Tip 7: Meld afwijkende plantengroei

Planten die niet van nature in Nederland horen kunnen enorm woekeren. In sommige gevallen groeit een sloot dan compleet dicht. In de veldgids staat een aantal probleemsoorten beschreven. Zie je één van deze soorten in het (stads)water? Stuur een e-mail met een omschrijving van de soort, het liefst met een foto, en de locatie naar exoten@zuiderzeeland.nl. Wij beoordelen dan de situatie.

Reuzenberenklauw - Heracleum mantegazzianum

Schone sloten en kanalen zijn belangrijk voor aanvoer- en afvoer van water. Om wateroverlast in natte perioden te voorkomen, moeten de wateren goed zijn onderhouden en schoongemaakt. Ook in droge tijden is dit belangrijk, zodat we dan water kunnen aanvoeren.

Bekijk meer informatie over het onderhoud van sloten, tochten en vaarten.

Wat kunt u nog meer doen?

  • Houd het zuiver

    Word ook een zuivere doorspoeler! Dagelijks spoelen we per persoon zo’n 35 liter water door de wc of het afvoerputje. Maar helaas spoelen we ook dingen door die niet in de wc thuishoren. Zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en condooms. Uit publieksonderzoek van de waterschappen blijkt dat bijna 4 op de 10 Nederlanders dit doet. Wilt u het graag goed doen, maar weet u niet precies hoe? Lees dan verder, want wij leggen het graag uit.

  • Groene tuinwerkers

    Lange droge periodes en hevige regenval wisselen elkaar steeds water af. Hoe zorgt u voor een groene, duurzame tuin, zonder dat u veel water uit de kraan hoeft te halen? Of dat uw tuin onder water komt te staan? Wij hebben alle tips voor u verzameld.

  • Sterke dijkwerkers

    In Flevoland is er maar liefst 251 kilometer aan dijken die ons beschermen tegen het water. Onze dijkopzichters onderhouden de dijken zodat ze sterk blijven. Maar ook u kunt een handje meehelpen. Benieuwd hoe? Dit zijn onze tips.

Heeft u gevonden wat u zocht?