Waterwerkers #8 – Jeroen, drone coördinator, laat 22 dronepiloten veilig vliegen

Naast zijn functie als medewerker Meten en Monitoren, houdt Jeroen zich bezig met het coördineren van het gebruik van drones door het waterschap. Van handboek tot vergunning en van vluchtplan tot het verzekeringen: Jeroen zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt voor de dronepiloten van het waterschap.  

Binnen het waterschap worden de drones breed ingezet en de vraag naar het werken met drones neemt toe. Je komt namelijk met een drone makkelijker op plekken waar je als mens moeilijk bij kunt komen. Die aanvragen én het uitzoekwerk achter de schermen, vragen om de nodige coördinatie. De ondernemende Jeroen bleek hiervoor de aangewezen persoon.  

Van oppervlaktewater tot hoog in de lucht 

Jeroen werkt nu bijna 7 jaar bij Meten & Monitoren. Hier houdt hij zich bezig met ecologisch onderzoek en bemonsteringen van oppervlaktewater en afvalwater. Jeroen vertelt: ‘Ik bekijk en controleer welke waterplanten en -dieren in en langs de Flevolandse wateren voorkomen. Daar maak ik dan rapportages van. Wij bemonsteren ook op plekken die moeilijk bereikbaar zijn, bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen. Toen dacht ik ineens: hoe kan dit makkelijker? Drones waren toen net in opkomst.

De eerste dronevlucht 

Jeroen zag meteen mogelijkheden. ‘Ik ging naar de werkplaats van gemaal Wortman en vroeg: ‘Kunnen jullie een bakje onder een drone maken om watermonsters mee te nemen?’ Het plan klonk slim, maar de uitvoering bleek lastig. Zo moest het bakje van roestvrijstaal zijn, maar mocht het niet te zwaar zijn: een drone kan maximaal 5 kilo dragen en er moest ook nog 2,5 liter water mee vervoerd kunnen worden. Jeroen, lachend: ‘Nu, zes jaar later, bemonsteren wij nog steeds niet met een drone. Wél zijn er andere dingen in een stroomversnelling gekomen. De eerste dronevlucht voor het waterschap was voor de duurzame oevers die in 2019 werden gemaakt. De hoogte van de oevers moesten worden ingemeten. Een drone maakte vanuit verschillende hoeken foto’s, waarna deze foto’s op elkaar werden gelegd voor een 3D-beeld. Inmiddels gebruiken mijn collega’s van de afdeling Watertoezicht veel drones en de opzichters gebruiken ze onder andere bij de controle van sloten en dijken.’

Man in werkjas houdt drone en afstandsbediening vast en zit bij een sloot.

Drone als hulpmiddel  

Jeroen streeft ernaar het proces voor dronepiloten zo gebruiksvriendelijk en eenvoudig mogelijk te maken. Het is belangrijk dat een drone het werk vergemakkelijkt, vindt Jeroen: ‘De drone moet een hulpmiddel zijn, en het moet dus gemakkelijk en vriendelijk zijn in gebruik. In de dagelijkse praktijk is dit niet altijd het geval: ‘Strenge regels maakten het gebruik van drones lastig. Dat het werkgebied van Waterschap Zuiderzeeland voor zo’n 70% onder het luchtruimgebied van Lelystad Airport valt, helpt hier niet bij.  

Jeroen vertelt: ‘Binnen het vlieggebied van Lelystad moet je als dronepiloot al bepaalde certificaten hebben. Daarnaast moet er een persoon bij zijn die contact maakt met de luchtverkeersleiding. Hiervoor heb je dan weer een soort zendmast nodig die op een bepaalde frequentie functioneert. Ook moet je vooraf een vluchtplan indienen. Dat werkt niet voor ons. Stel, we ontdekken een beverburcht ergens. Dan willen we direct met een drone poolshoogte nemen.’ De huidige regelgeving verhindert zulke spontane acties. Maar het motiveert Jeroen óók om achter de schermen alles wat er vastgelegd moet worden, alvast geregeld te hebben.

Een vlucht naar de toekomst 

De charme aan dit vak, de continue innovatie, is tegelijkertijd ook de uitdaging. Jeroen: ‘Het werk is eigenlijk nooit af. Een drone gaat zo’n 3 jaar mee, terwijl de ontwikkeling maar door blijft gaan.’ Toch geeft Jeroen niet op. Hij werkt achter de schermen hard aan alle voorbereidingen. Hij vertelt: ‘Inmiddels hebben we een goed georganiseerde en voorbereide afdeling met 22 gediplomeerde piloten én up-to-date administratie en een app, waardoor we met drones de lucht in kunnen en mogen wanneer we willen. Een piloot hoeft dan alleen nog maar de app te starten en in te tekenen op het vluchtplan dat in de app klaarstaat.’

De verwachting is dat de regels voor dronevluchten in het luchtruimgebied volgend jaar worden versoepeld. Jeroen kijkt er naar uit: ‘Hierdoor wordt het mogelijk om in 99% van ons beheersgebied te vliegen. Of we nu 10 piloten hebben of 100, wij zijn klaar voor de komende 25 jaar!’

Ook interessant