Programma MVO & Innovatie

Binnen ons Programma MVO en Innovatie werken we aan vernieuwingen om onze taken duurzamer, slimmer en beter uit te voeren. Op deze pagina leest u hierover. 

Programma MVO en Innovatie 

Binnen ons Programma MVO en Innovatie werken we aan innovaties. Dat zijn vernieuwingen die ons helpen onze taken duurzamer, slimmer en beter uit te voeren. En tegelijkertijd nuttig zijn voor onze maatschappij. 

9 actuele innovaties 

Onderstaande vernieuwingen hebben we te danken aan unieke samenwerkingen met kennisinstellingen, bedrijven en overheden. 

Oude bootjes hergebruiken voor beschoeiing 

Oude bootjes van polyester kunnen een nieuw leven krijgen: als planken voor beschoeiingen. Zo hebben we ook minder hout hiervoor nodig. 

Werken met drones 

Met onderwater-drones kunnen we meer en nauwkeurige informatie over onze wateren verzamelen. Ook op plaatsen waar we eerder niet konden komen. 

Zo kunnen we de kwaliteit van ons water beter in de gaten houden. 

Slimme vallen voor muskusratten 

Met slimme vallen kunnen we makkelijker muskusratten vangen. Dan krijgen we bijvoorbeeld een melding als een val is dichtgevallen. Zo hoeven we minder controlerondes te doen. 

Het is ook diervriendelijker. Want door ze zo te vangen, kunnen we ze pijnlozer afmaken. 

Drijvende zonnepanelen 

Op land zijn al veel velden met zonnepanelen. Maar de ruimte is beperkt. Daarom kijken we nu naar het water: welke kansen bieden drijvende zonnepanelen? 

Dit doen we samen met Rijkswaterstaat en andere kennispartners. 

Natuurlijk zuiveren door een wilgenveld 

Een wilgenveld kan afvalwater op natuurlijke manier zuiveren. Bovendien kunnen we er biomassa uit winnen. Zo hoeven we ook geen riolering aan te brengen in het buitengebied. 

Een wilgenveld heeft ook een mooie, natuurlijke uitstraling. 

Minder slib 

Als we afvalwater zuiveren, blijft rioolslib over. Dit is afval dat verbrand wordt. Dus hoe minder slib, hoe minder afval(verbranding). Daar helpt een nieuwe techniek ons bij: TORWASH. 

Ook zorgt deze techniek ervoor dat we brandstof uit slib kunnen winnen. Én grondstoffen zoals fosfor. 

TORWASH is onderdeel van ons Masterplan Duurzame Energie. 

Meer over TORWASH 

Inspectierobot afvalwaterleidingen 

Leidingen voor afvalwater verouderen. Maar wanneer moeten we ze vervangen? Een lastige vraag vanwege alle bochten en hoeken in de leidingen. Maar een inspectierobot kan daar wél komen. 

Zo weten we dus beter of we een leiding moeten onderhouden of vervangen. 

Grondstoffen uit planten 

Als we sloten onderhouden, verzamelen we ieder jaar vele tonnen aan planten. Zonde om dit weg te gooien. We kunnen er namelijk ook grondstoffen uit halen. 

Momenteel onderzoeken we met andere waterschappen hoe we dit het beste kunnen doen. 

Machines koelen met kou uit water 

Met een slimme techniek kunnen we winterkou uit water opslaan in de bodem. Die kunnen we in de zomer leveren aan bedrijven die vis verwerken. Want die kunnen er hun machines mee koelen. 

Zo kunnen we 800 ton CO2-uitstoot per jaar besparen. 

Denk en doe mee! 

Heeft u een innovatief idee om ons waterbeheer te verbeteren? Wilt u met ons samenwerken? Dan nodigen we u uit mee te denken en uw ideeën te delen. 

Vul dit formulier in.