TORWASH: minder slib, meer biobrandstoffen
Na het zuiveren van afvalwater blijft slib over. Dankzij TORWASH kunnen we dat tot 85% terugdringen. Én er biobrand- en grondstoffen uit winnen.
TORWASH: minder slib,
meer biobrandstoffen
Na het zuiveren van afvalwater blijft slib over. Dit is afval, dat verbrand wordt in afvalverbrandingsinstallaties. Dankzij TORWASH kunnen we dat tot 85% terugdringen. En er bovendien nog flink uit winnen ook: biobrand- én grondstoffen.
Landelijk gaat het om 1,5 miljoen ton slib per jaar. Het scheelt dus erg veel afvalverbranding als TORWASH overal gebruikt wordt.
Wat is TORWASH precies?
TORWASH is een techniek om zuiveringsslib zonder hulpstoffen te ontwateren. Zo droogt de slib uit, waardoor het flink in omvang afneemt. Daarnaast kunnen biogas en fosfor uit het water gewonnen worden.
Met het biogas kan energie opgewekt worden, bijvoorbeeld om de waterzuivering mee aan te drijven. Het fosfor kan dienen als grondstof.
Pilot afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Almere
De TORWASH-technologie is ontwikkeld door TNO. Maar moet nog goed getest worden vóórdat het landelijk uitgerold kan worden.
AWZI Almere werd in 2018 uitgekozen voor de pilot. In 2019 is die afgerond, met hele mooie resultaten:
- Een flink deel van het slib loste tijdens het proces op.
- Het overgebleven slib werd succesvol ontwaterd. Daardoor bleef 50-60% droge stof over.
- Uit het water konden we meer biogas halen.
- Uit het water konden we ook fosfor winnen.
Alle reden om deze technologie verder te ontwikkelen, en uiteindelijk verder uit te rollen. Een mooie bijdrage aan onze duurzaamheidsdoelstellingen voor een circulaire economie.
Vragen of opmerkingen?
Neem contact met ons op.
Samenwerking
In dit project werken we samen met: