Update: Meerkoetentocht opnieuw fors boven PFOS-norm
Uit de tweede meting naar PFOS in de Meerkoetentocht en omgeving blijkt dat op twee locaties nog steeds veel te hoge concentraties PFOS dan de norm van 0,65 ng/l zitten. Het gaat daarbij om de locaties tussen de Talingweg en de Larservaart. Waterschap Zuiderzeeland heeft de nieuwe gegevens met de gemeente en GGD gedeeld. Op basis van de meetgegevens adviseert de GGD nog steeds dat het niet wenselijk is om het water uit de Meerkoetentocht te gebruiken. Als waterschap begrijpen we dat dit heel vervelend is voor de agrariërs in het gebied. En dat de vervuilde stof PFOS in het oppervlaktewater zit. In de komende tijd blijft het waterschap monitoren en versneld onderzoek doen naar de bron van de vervuiling.
Twee locaties Meerkoetentocht opnieuw fors boven de PFOS-norm
Voor de tweede meting nam Waterschap Zuiderzeeland op negen locaties een watermonster. Zes in de Meerkoetentocht, één in de Vliegveldtocht en twee in de Larservaart. Op de locaties waar we in de Meerkoetentocht ook voor de eerste meting watermonsters hebben genomen, zien we ook in de tweede meting hoge concentraties PFOS. Dit keer iets lager dan bij de eerste meting. Namelijk tot 221 ng/l PFOS. Op andere locaties is dit een stuk lager. Zie onderstaand kaartje.
Het waterbodemonderzoek en brononderzoek loopt nog
Onderdeel van het brononderzoek is het in kaart brengen van historische verontreinigingen. Dit doen we in samenwerking met provincie, gemeente en omgevingsdienst. Daarnaast gaan we vaker en op meer locaties metingen doen. We kijken daarbij hoe de vervuiling in de Meerkoetentocht zicht gedraagt bij verschillende omstandigheden. Wanneer we de uitkomsten van de onderzoeken verwachten vindt u terug op de pagina met de meest gestelde vragen.
PFAS behoort tot landelijke lijst Zeer Zorgwekkende Stoffen
PFOS behoort tot de verzamelgroep PFAS. Er zijn dus heel veel soorten PFAS. Verschillende PFAS en dus ook PFOS, staan op de landelijke lijst Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). De stoffen zijn onder andere kankerverwekkend, giftig bij lage concentraties, hopen zich op in het milieu. Bovendien zijn de stoffen ontzettend mobiel, waardoor ze overal in Nederland in water en bodem worden aangetroffen.
PFAS is niet of nauwelijks afbreekbaar
PFAS/PFOS is persistent, wat betekent dat ze niet of nauwelijks afbreekbaar zijn. In Nederland komt er op dit moment te veel PFAS in het milieu. Daarom pleiten de waterschappen voor een totaal verbod op PFAS.
Schoon en gezond water is belangrijk voor alles wat leeft
Water waarin planten en dieren goed kunnen leven. Water waar geen vervuilende stoffen in zitten. Waterschap Zuiderzeeland wil verslechtering van de waterkwaliteit voorkomen. En we willen waar kan de waterkwaliteit verbeteren. Bijvoorbeeld door afvalwater te zuiveren en wateren regelmatig te baggeren. In ons werk zijn de Europese en landelijke eisen voor de waterkwaliteit het uitgangspunt. We hebben veel investeringen gedaan om de waterkwaliteit te verbeteren. Toch zien we dat het water nog lang niet aan de Europese eisen voldoet. Inzet van bedrijven, andere overheden en organisaties is nodig.