Grote vraag naar oppervlaktewater: waterpeil in Flevoland omhoog

Het is al lang droog dit jaar! Door het droge weer en de harde wind heeft de natuur en het gewas op het land meer water nodig. Om aan de watervraag te kunnen voldoen, verhogen we het waterpeil in heel Flevoland. 

Hoe verhogen we het waterpeil?  

In de Noordoostpolder komt water via inlaten en hevels het gebied in. Deze hevels en inlaten staan bijna allemaal aan de oostkant van de Noordoostpolder. Die ligt namelijk hoger ten opzichte van het westelijke deel. Met name aan de oostkant van de Noordoostpolder is er in droge perioden weinig kwel. Kwel is water dat van nature uit de grond naar boven komt. Dit komt doordat de polders veel lager liggen dan het water dat Flevoland omringt. In Zuidelijk en Oostelijk Flevoland pompen we minder water uit. Doordat we meer water in het gebeid vasthouden, kunnen we het waterpeil in de Lage en Hoge Vaart verhogen.  

We houden het waterpeil in de vaarten hoger zolang dit nodig is  

Naast het beschikbaar houden van water voor bijvoorbeeld beregening, is een hoger waterpeil is ook goed voor de waterkwaliteit. De temperatuur van het water stijgt dan minder snel. Als we het waterpeil weer met 10 centimeter laten zakken, laten we dit u weten via onze website, Facebook en Twitter.  

Doorvaarhoogte bruggen 

Door het hogere waterpeil moeten booteigenaren er rekening mee houden dat de doorvaarhoogte van bruggen lager is. 

Wilt u de hoogte blijven van de veranderende waterstand in de vaarten?  

U kunt dan een e-mail sturen naar smsmeldingen@zuiderzeeland.nl. U ontvangt dan een sms bij wijzigingen van het waterpeil.   

Bij vragen kunt u 24 uur per dag bellen met ons waterschap 

U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 0320 274 911. Of kijk op deze pagina waar we uitleggen wat we doen bij een watertekort.