Bron PFOS-verontreiniging water in de Meerkoetentocht bekend

De hoge PFOS-concentraties in de Meerkoetentocht komen van het voormalig brandblusoefenterrein aan de Talingweg. Dat is de conclusie van het bronnenonderzoek dat het waterschap de afgelopen maanden heeft uitgevoerd. In dit bericht leest u meer over het onderzoek en wat de vervolgstappen zijn. 

Grondwater en bodem voormalig brandblusoefenterrein bevat hoge PFOS(PFAS)-concentraties

Tot 1995 hebben hulpdiensten blusoefeningen op het voormalig brandblusoefenterrein gedaan. Het blusschuim dat destijds gebruikt is, bevatte PFOS. Een stof die sinds 2011 in blusschuim verboden is. PFOS (perfluoroctaansulfonzuur) behoort tot de verzamelgroep PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). Uit onderzoeken naar de waterkwaliteit in de Meerkoetentocht bleek al dat het voormalig oefenterrein de vermoedelijke bron van de PFOS verontreiniging in de Meerkoetentocht zou zijn. Aanvullend heeft het waterschap een bodem- en grondwateronderzoek door advies- en ingenieursbureau Tauw laten uitvoeren. Daarbij zijn monsters van grondwater en bodem genomen in de strook tussen de Meerkoetentocht en het voormalig brandblusoefenterrein. Uit het onderzoek blijkt dat het grondwater en de bodem op deze locatie hoge PFOS-concentraties bevat. Het geeft daarom een sterke aanwijzing dat de bodem- en het grondwaterverontreiniging op het voormalig oefenterrein de oorzaak is van hoge PFOS-concentraties in de Meerkoetentocht. Het rapport en meer informatie over PFAS en PFOS kunt u vinden op onze pagina met meest gestelde vragen

De onderzoeksresultaten zijn gedeeld met de Omgevingsdienst

De bronaanpak van verontreinigingen in de bodem is niet de wettelijke taak van het waterschap. Het waterschap heeft daarom de onderzoeksresultaten gedeeld met de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi- en Vechtstreek (OFGV). De Omgevingsdienst voert een inventarisatie uit om de situatie beter in beeld te krijgen. 

De PFOS-concentraties in het water van de Meerkoetentocht blijven hoog

Het waterschap verwacht dat de PFOS-concentraties in het water van de Meerkoetentocht onverminderd hoog blijven. Dit komt doordat de bron van de verontreiniging niet op korte termijn aangepakt kan worden. In de komende periode blijft het waterschap de waterkwaliteit in de Meerkoetentocht controleren.

De hoogte van de PFOS-concentraties verschillen 

De weersomstandigheden hebben invloed op de hoogte van de PFOS-concentraties. Als het meer regent verdunt het water in de Meerkoetentocht met schoon regenwater. In drogere periodes zijn de concentraties PFOS hoger. Eind augustus zagen we dit terug in de uitkomsten van het onderzoek naar de waterkwaliteit in de Meerkoetentocht. De hoogste PFOS concentraties worden steeds gevonden in het midden van het traject tussen de Talingweg en de Larservaart.

Overzicht resultaten onderzoek waterkwaliteit Meerkoetentocht en omgeving
Figuur 1: PFOS-concentraties in het oppervlaktewater op de vaste monitoringspunten in de Meerkoetentocht en Larservaart. De pijlen geven de stromingsrichting van het oppervlaktewater aan. Alleen bij onttrekking van water uit de Meerkoetentocht voor beregening, is de stromingsrichting in de Meerkoetentocht omgekeerd.

Wat dit betekent voor het gebruik van het water uit de Meerkoetentocht in 2025 is nog niet duidelijk

Het RIVM is bezig om een methodiek te ontwikkelen voor het uitwerken van risicogrenswaarden voor landbouwkundig gebruik. Denk aan veedrenking en beregening van landbouwakkers. Maar het duurt nog zeker tot en met 2025 voordat het RIVM de risicogrenswaarden heeft bepaald. Daarom blijft het advies van de GGD Flevoland gelden. De GGD adviseert om het water uit de Meerkoetentocht niet te gebruiken. Daarbij heeft de GGD zich gebaseerd op het algemeen voorzorgbeginsel dat PFAS slecht is voor de gezondheid van de mens. We blijven contact houden met betrokken organisaties en agrariërs.  

Kijk voor meer informatie en meest gestelde vragen op www.zuiderzeeland.nl/pfos-meerkoetentocht

PFOS (perfluoroctaansulfonzuur) behoort tot de verzamelgroep PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). Dit zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. PFAS zijn sterke verbindingen die water, vet en vuil afstoten. Ze worden bijvoorbeeld verwerkt in cosmetische producten, regenkleding en pannen. Enkele stoffen binnen de PFAS-groep worden aangeduid als zeer zorgwekkende stoffen (ZZS), waaronder PFOS (perfluoroctaansulfonzuur). Hoge concentraties van deze stof hebben een negatief effect op het milieu en mogelijk op de gezondheid. De stof PFOS zat onder meer in het schuim van brandblussers. Deze stof is vrijwel onverwoestbaar en breekt niet af in de natuur.