Zuinig omgaan met grondstoffen bij renovatie rioolgemaal in Lelystad

Vaak rij je erlangs. In Flevoland staan heel veel rioolgemalen die jouw afvalwater naar de zuivering pompen. Waterschap Zuiderzeeland renoveert deze rioolgemalen ongeveer eens in de vijftien jaar. “Dit doen we natuurlijk niet zomaar. We zorgen er op deze manier voor dat onze installaties betrouwbaar kunnen blijven werken.”, vertelt Gideon Huijer, projectleider bij Waterschap Zuiderzeeland. Dit keer het rioolgemaal aan De Griend in Lelystad. Ben je inwoner of ondernemer in de Boswijk, Waterwijk, Campusgebied of het Gelderse Hout? In dit artikel kan je lezen hoe we met aannemer Solvoy het rioolgemaal duurzaam hebben gerenoveerd. Zodat in de komende jaren ook jouw afvalwater naar de zuivering in Lelystad kan blijven stromen. 

We schatten van tevoren in hoeveel materialen we opnieuw gebruiken

Als we een rioolgemaal renoveren, kijken we altijd of dit zo duurzaam mogelijk kan. Het waterschap vindt het namelijk belangrijk om zuinig om te gaan met grondstoffen. De onderdelen die prima vijftien jaar langer mee kunnen, gebruiken we daarom opnieuw. Om dat in kaart te brengen controleren we vooraf en tijdens de werkzaamheden alle onderdelen. Vooraf maken we altijd een inschatting. “De installatie dat het afvalwater verpompt is namelijk een gesloten systeem. Pompen, afsluiters en leidingwerk zit goed vast in elkaar gemonteerd. Die kan je niet even losmaken om te kijken, omdat je niet wilt dat het afvalwater op straat komt te liggen.”, vertelt Marc van Wijk, projectleider bij Waterschap Zuiderzeeland.

Meer onderdelen opnieuw gebruikt dan gedacht  

“Wanneer je tijdens een renovatie alles uit elkaar haalt, kun je alle onderdelen pas goed beoordelen”, vertellen beide projectleiders. “Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden bleek zelfs dat we meer konden hergebruiken dan in eerste instantie was gedacht! Denk aan leidingwerk en afsluiters. Zo zorgen we ervoor dat we alleen doen wat noodzakelijk is om het rioolgemaal optimaal en betrouwbaar te laten werken. Dat is goed voor het milieu en kostenefficiënt.” 
 

De elektrische besturing en pompen zijn vernieuwd

Sommige onderdelen moeten wel vernieuwd worden, omdat een elektrische- en besturingsinstallatie wel sneller verouderd. De bestaande besturingskast hebben we laten staan en hergebruikt. Maar voor de elektrische onderdelen in de besturingskast is dat een ander verhaal. Voor de betrouwbaarheid van de installatie zijn die wel vervangen. Ook de pompen die het afvalwater verpompen zijn vernieuwd.  
 

De samenstelling van het afvalwater kunnen we nu ook beter bemonsteren

Bij de renovatie van dit rioolgemaal is een monsternamepunt gemaakt. Met dit monsternamepunt hebben we de mogelijkheid om op eenvoudige wijze een bemonstering uit te voeren bij het rioolgemaal. Marc van Wijk: “De collega’s van team Watertoezicht hebben een eigen monsternamekast. Deze kunnen ze aan de buitenzijde van het rioolgemaal aansluiten. Door het bemonsteren krijgen we een beter beeld van de hoeveelheid en samenstelling van het afvalwater wat uit het achterliggende gebied.”

Wat gebeurt er met mijn afvalwater?

Jouw afvalwater moet een behoorlijke afstand afleggen om bij de zuivering te komen.  Om het afvalwater een handje te helpen, pompen rioolgemalen het afvalwater via persleidingen naar de afvalwaterzuivering. Zonder rioolgemalen zou afvalwater te lang in het riool blijven zitten. Jaarlijks verpompen de rioolgemalen van het waterschap ongeveer 28 miljoen kuub afvalwater. Dit zijn 800.000 tankwagens bij elkaar! Dit rioolgemaal verpompt per jaar ongeveer 1,2 miljoen kuub daarvan. Op de afvalwaterzuivering zuiveren we het afvalwater. Hoe we dat doen kan je lezen op www.zuiderzeeland.nl/zuiveren-van-afvalwater 

Om het afvalwater een handje te helpen, pompen rioolgemalen het afvalwater via persleidingen naar de afvalwaterzuivering. Op dit plaatje wordt uitgelegd hoe dat proces werkt.