“We zijn klaar voor de grootste verbouwing van de zuivering Almere ooit”
Almere groeit. Ook de hoeveelheid afvalwater van huishoudens en bedrijven neemt toe. Een uitbreiding van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) in Almere is nodig. Dit is de grootste AWZI van Flevoland. “Een flinke klus waar we samen met collega’s al heel wat jaren mee bezig zijn. We kijken niet alleen naar het vergroten van de capaciteit. Ook willen we het afvalwater zo energiezuinig en goed mogelijk zuiveren. Daarnaast willen we dit zo duurzaam mogelijk doen” vertellen Hans Kuipers en David de Vries, projectmanagers bij Waterschap Zuiderzeeland. Inmiddels is de aanbesteding succesvol afgerond. Volgend jaar, in 2025, gaat de verbouwing van start en duurt ongeveer twee jaar. Het projectteam en de aannemers Dirkse Mileutechniek (DMT), Vandezande/Exiges en H. van Haarst werken nu aan de voorbereiding. Meer weten? Hans Kuipers en David de Vries vertellen wat we nieuw gaan bouwen.
De bouw van een voorbezinktank zorgt voor een grotere zuiveringscapaciteit
Met zes grote leidingen komt dagelijks 33,5 miljoen liter afvalwater de zuivering binnen. David de Vries: “Om in de toekomst meer afvalwater te kunnen zuiveren, bouwen we een voorbezinktank met een lavafilter. Hiervoor bouwen we een bestaande nabezinktank om tot een afgedekte voorbezinktank. In deze tank zakken de zwaardere vaste vuildeeltjes naar de bodem. Het lavafilter absorbeert de nare geurtjes van het afvalwater. Bij de zuivering in Almere was er voorheen geen voorbezinktank. Door deze extra stap wel toe te voegen aan het zuiveringsproces hebben we straks ongeveer 30% meer capaciteit. Hierdoor kan de gemeente nog ongeveer 40.000 extra nieuwe woningen op de riolering aansluiten.”
Met poederkool verwijderen we straks microverontreinigingen
“Als het afvalwater uit de voorbezinktank komt, gaat het door naar de biologische zuivering, de beluchtingstank. Hier begint de afbraak van afvalstoffen. Goede bacteriën eten vuildeeltjes op. Deze bacteriën kunnen microverontreinigingen niet goed verwijderen. Hiervoor voegen we ook poederkool toe aan het biologische zuiveringsproces. De microverontreinigingen, zoals medicijnresten, blijven aan het poederkool kleven. Zo zuiveren we het afvalwater nog beter. Met deze extra stap anticiperen we op de strengere eisen waaraan gezuiverd afvalwater in de nabije toekomst moet voldoen.”, vertelt Hans trots.
Met het slib dat overblijft, maken we biogas
“Het mengsel van vuil water, de bacteriënmassa en het poederkool uit de beluchtingstank heet ‘actief slib’. Om het water weer van het slib te scheiden, laten we het actief slib bezinken in de nabezinktank. Het gezuiverde water stroomt over de rand van de tank naar het oppervlaktewater. Het actief slib, het primaire slib uit de voorbezinktank en slib van andere locaties verwerken we op een duurzame manier. Je kunt er namelijk biogas mee maken. En dat levert weer energie op.”
In Flevoland bouwen we een tweede Ephyra®-installatie
David vertelt verder: “Om van slib biogas te maken, bouwen we een Ephyra®-installatie. Zo’n zelfde installatie staat ook op de afvalwaterzuivering in Tollebeek en bestaat uit meerdere vergistingingstanks. Nadat we een deel van het water uit het slib hebben gehaald, verwarmen we het slib op een duurzame wijze. Hiervoor gebruiken we retourwarmte van het nabijgelegen warmtenet. Dit is uniek in Nederland. Het gas dat vrijkomt is biogas. Dit slaan we tijdelijk op in de gasballon. Op jaarbasis kunnen we zo gemiddeld 4 miljoen Nm3 biogas per jaar biogas produceren. Die N staat voor de Normale hoeveelheid bij een vastgestelde temperatuur en druk. Dit draagt bij aan onze doelstelling om een klimaatneutraal waterschap te zijn.”
Het biogas uit de Ephyra®-installatie werken we op naar aardgaskwaliteit
Biogas bestaat voor een groot deel uit methaangas en dat lijkt erg op aardgas, maar heeft een biologische oorsprong. Dit noemen we groen gas. “Om van biogas groen gas te maken, moeten we biogas opwerken. Dit doen we met een filterinstallatie. Het groen gas kunnen huishoudens gebruiken om het huis te verwarmen en er mee te koken. Dit bevordert de voorzieningen voor duurzame energie in de regio. En dit past binnen de energietransitie.”
We willen zoveel mogelijk water uit het uitvergiste slib halen
“Het uitvergiste slib dat we niet meer nodig hebben moeten we afvoeren, omdat dit volgens de wet gezien de status van afval heeft. Om zo min mogelijk slib/afval over te houden is het belangrijk dat we zoveel mogelijk water uit het slib halen. Op die manier zijn minder transportbewegingen nodig naar de slibeindverwerker. Deze verwerker hoeft dan minder slibafval te verbranden. Om het slib nog een keer te ontwateren maken we op AWZI Almere gebruik van slibcentrifuges. Deze centrifuge bestaat uit een snel draaiende trommel. We hebben er nu twee en bouwen er een derde bij.”
Met alle aanpassingen hebben we een toekomstbestendige AWZI in Almere
“We verwachten dat we eind 2026 klaar zijn met alle aanpassingen. Uiteraard houden we bij de werkzaamheden rekening met onze omgeving. Op dit moment zijn we bezig met alle voorbereidingen en in het voorjaar slaan we de eerste paal. En natuurlijk blijven we het afvalwater van inwoners en bedrijven uit Almere gewoon zuiveren. We verbouwen dus met de winkel open.”, sluit Hans Kuipers af.