Vervangen twee stuwen Steenwijkertocht bij Marknesse

Een goed waterpeil in de Steenwijkertocht bij Marknesse is belangrijk. De stuwen in de tocht zorgen ervoor dat het water niet te snel wegstroomt. Twee stuwen in de Steenwijkertocht zijn verouderd en voldoen niet meer aan de waterveiligheidseisen en waterafvoereisen. Daarom vervangen we deze twee stuwen. Deze week zijn de werkzaamheden gestart. Aannemer Bagger- en Waterwerken Oosterwolde (BWO) uit Meppel voert de renovatiewerkzaamheden aan de stuwen uit. De stuwen zullen na elkaar vervangen worden. De werkzaamheden duren ongeveer 12 weken en zijn eind 2024 afgerond. 

Een stuw houdt het water vast 

Met een stuw stroomt het water in een tocht niet te snel naar het laagste punt. Op die manier hebben planten en dieren in het water genoeg ruimte en zakt het waterpeil niet te snel. Er zijn in Flevoland vaste en regelbare stuwen. Een vaste stuw geeft altijd hetzelfde waterpeil. Bij een geautomatiseerde stuw is er een aandrijving die bijvoorbeeld een klep of schuif aanstuurt. De bestaande stuwen in de Steenwijkertocht zijn vaste stuwen. Beide stuwen vervangen we door regelbare stuwen.

Water sneller op peil door automatisering

Door het automatiseren van de twee stuwen kunnen we sneller een waterpeil instellen. Bijvoorbeeld in droge perioden wat hoger en in natte perioden lager. In Flevoland beheert het waterschap honderden stuwen. Ze zorgen samen met de gemalen en waterinlaten voor een goed waterpeil. Het water dat tussen de stuwen staat, is te gebruiken voor beregening van bijvoorbeeld gewassen, sportvelden of natuur. Door het gebruik van water kan het waterpeil zakken. Aan de andere kant kan het waterpeil bij stevige buien snel stijgen. 

Stuw in Steenwijkertocht

Tijdens de werkzaamheden blijft de waterafvoer gewaarborgd

Het water in de Steenwijkertocht stroomt vanuit de richting Blokzijl naar Marknesse. En stroomt verder in de Marknessertocht. Het water uit het gebied blijven we ook tijdens de werkzaamheden afvoeren. Op beide locaties van de stuwen wordt een tijdelijke bypass aangelegd. Het water kan zo om de bouwlocaties heen stromen. 

We zetten de stuwen voor vervanging eerst droog

Voor het vervangen van de stuwen is het nodig om de stuw droog te zetten. Dit gebeurt door het indammen van de stuwen.  Na het droogzetten van de stuwen, verwijderen we de bestaande vaste stuwen volledig. De nieuwe stuwen zijn opgebouwd uit stalen damwanden en een betondek met daar tussenin een nieuwe stuwklep.

De eigen energievoorziening en de aansturing van de stuwen is duurzaam

Beide stuwen hebben straks een zonnepaneelbesturing. De besturingskast is voorzien van een zonnepaneel. De opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen in twee accu’s. Met deze energie wordt de motor van de stuwklep aangedreven. Om het waterpeil te kunnen meten, plaatsen we peilmeters. De besturing van de stuwklep vindt plaats op basis van die waterpeilen.

We sluiten de stuwen aan op ons besturingssysteem

Het waterschap heeft meerdere geautomatiseerde stuwen in het beheersgebied staan. Om alle stuwen goed aan te sturen, is er een hoofdpost. Ook de nieuwe stuwen in de Steenwijkertocht sluiten we aan op dit systeem. Zo is een efficiënt peilbeheer mogelijk.

We voeren meerdere werkzaamheden tegelijk uit in de Steenwijkertocht

In de Steenwijkertocht vervangen we ook de beschoeiing. Door de werkzaamheden te combineren, kunnen we de overlast voor omwonenden zo beperkt mogelijk houden.

Kijk voor meer informatie op de pagina Water op peil houden