Toekomstig schouwbeleid: samen werken aan het watersysteem

Het weer verandert. We krijgen steeds vaker te maken met langere droge periodes en extreme buien. Ook daalt de bodem en is er meer aandacht voor biodiversiteit. Door deze ontwikkelingen past het schouwbeleid niet meer goed bij de situatie in het veld. Daarom werken we aan nieuw beleid. In de Beste Agrariër, editie najaar 2024, schreven we hier al over. 

Slootonderhoud voorkomt problemen

Om water snel af te voeren, vast te houden of aan te voeren, is goed slootonderhoud belangrijk. Dit voorkomt wateroverlast en -tekort. Als eigenaar of pachter bent u er het hele jaar verantwoordelijk voor dat uw sloot voldoende water kan aan- en afvoeren of vasthouden. Vooral in het groeiseizoen en het najaar is dit van belang. Daarom controleert het waterschap in deze periodes of de sloten goed functioneren. Dit heet de schouw. In het schouwbeleid staat welke sloten we controleren en wanneer we dat doen.

Extra controle waar risico en belang groot zijn

Niet alle sloten hebben hetzelfde risico op wateroverlast en niet overal zijn de belangen even groot. In het toekomstig schouwbeleid kijken we daarom naar deze twee dingen: risico en belang. Sommige sloten hebben een groter risico op wateroverlast door hun kenmerken. Bijvoorbeeld omdat er minder ruimte is voor extra water. Het belang om wateroverlast te voorkomen is groot bij landbouwpercelen en vooral bij langere sloten waar meerdere aangelanden hinder kunnen ervaren. Bij natuurgebieden is het belang kleiner, omdat nattere omstandigheden hier niet direct tot schade zullen leiden. Waar de risico’s en belangen groot zijn, wordt vaker gecontroleerd en is meer onderhoud nodig. In andere gebieden kan juist meer begroeiing blijven staan, wat goed is voor de biodiversiteit.

Waterschap verbetert de handhaving

Als we bij de schouw zien dat het water niet goed kan doorstromen, doordat de sloot niet goed is onderhouden, start het waterschap de handhavingsprocedure. Dit betekent dat de eigenaar verplicht wordt om de sloot alsnog schoon te maken of wij laten de sloot schoonmaken door een aannemer. De kosten hiervan brengen wij bij de eigenaar in rekening. Het nieuwe schouwbeleid sluit beter aan bij de situatie in het veld, waardoor we verwachten dat er minder overtredingen zullen zijn. Tegelijkertijd kijken we hoe de handhaving verbeterd kan worden. 

Hoe gaat het verder?

In de loop van 2025 leggen we het ontwerpbeleid ter inzage. Iedereen kan dan een zienswijze indienen. We kondigen de ter inzagelegging aan in de lokale kranten en op onze website. Daarin staat ook hoe u een zienswijze kunt indienen. Het streven is om het nieuwe schouwbeleid eind 2025 vast te laten stellen door het waterschapsbestuur. Het nieuwe beleid gaat dan in op 1 januari 2027. Tot die tijd geldt het huidige schouwbeleid. 

Uw mening telt!

Tijdens het proces overlegt het waterschap regelmatig met vertegenwoordigers van landbouw- en natuurorganisaties en overheden. Maar ook uw mening vinden wij belangrijk! Voordat het waterschapsbestuur een definitief besluit neemt, kunt u laten weten wat u van het schouwbeleid vindt. Stuur daarvoor een e-mail naar schouw@zuiderzeeland.nl of reageer via een landbouworganisatie, waarbij u bent aangesloten. 

Meer informatie over de schouw