Theehuisje aan Vleugelnootsingel in Almere als nieuw
Bij de naam “Het Theehuisje” denkt u vast niet meteen aan een rioolgemaal. Toch is het “Het Theehuisje” aan de Vleugnootsingel in Parkwijk een rioolgemaal dat dagelijks 3,7 miljoen liter afvalwater wegpompt. In de afgelopen maanden heeft het waterschap samen met aannemer Solvoy “Het Theehuisje” gerenoveerd. Het rioolgemaal is weer als nieuw!
Het afvalwater komt uit meerdere wijken
Iedereen spoelt water door de gootsteen, het doucheputje en het toilet. Dit water noemen we afvalwater. Uit de Danswijk, Filmwijk, Parkwijk, Verzetswijk en industrieterrein Veluwsekant komen miljoenen liters afvalwater per dag. Zonder het rioolgemaal aan de Vleugnootsingel zou het afvalwater niet zo snel deze wijken uit zijn. Met pompen wordt het afvalwater naar de afvalwaterzuivering aan de Vlotbrugweg in Almere gepompt. Hier zuiveren we al het afvalwater uit Almere.
Van oud naar nieuw
Voor de renovatie heeft de gemeente Almere de riolering rond het rioolgemaal verbeterd. De riolering rond “Het theehuisje” was verzakt. De elektrische en mechanische pompinstallatie in het rioolgemaal was verouderd. Ieder onderdeel van het rioolgemaal hebben we vernieuwd of hergebruikt. Zo kan het rioolgemaal weer jaren mee en kunnen inwoners hun toilet blijven doorspoelen. Per ruimte kunt u hieronder lezen wat we hebben gedaan.
De werkzaamheden in een notendop
Bovenbouw
De bovenbouw is het deel dat u boven de grond ziet. In deze bovenbouw staat de schakelkast met de elektrische- en besturingsinstallatie. Deze installatie hebben we aangepast en gemoderniseerd. De elektrische schakelkast zelf is hergebruikt, we hebben alleen elektrische componenten vervangen.
Natte kelder
Onder de grond zit de natte kelder van het rioolgemaal. Dit is de laagste plek waar het afvalwater binnenstroomt. We hebben de kelder schoongemaakt en beschadigingen gerepareerd. Er zijn nieuwe valpijpen geplaatst waar het afvalwater door naar binnenstroomt. Ook hebben we nieuwe afsluiters geplaatst. Het betondek boven op de natte kelder is voorzien van een antislipcoating.
Onder de grond zit de natte kelder van het rioolgemaal. Dit is de laagste plek waar het afvalwater binnenstroomt. We hebben de kelder schoongemaakt en beschadigingen gerepareerd. Er zijn nieuwe valpijpen geplaatst waar het afvalwater door naar binnenstroomt. Ook hebben we nieuwe afsluiters geplaatst. Het betondek boven op de natte kelder is voorzien van een antislipcoating.
Droge kelder
Onder de bovenbouw en naast de natte kelder onder de grond, zit de droge kelder. In de droge kelder staan de vuilwaterpompen en het leidingwerk. Er staan nu nieuwe vuilwaterpompen en elektromotoren in. Het leidingwerk is deels nieuw en voor een deel is bestaand leidingwerk hergebruikt.
Persleidingen
Rond het rioolgemaal aan de Vleugnootsingel liggen persleidingen onder de grond. Een aantal voeren het afvalwater aan naar het rioolgemaal. Één persleiding gaat naar de afvalwaterzuivering toe. De persleidingen die het afvalwater aanvoeren zijn opnieuw op het rioolgemaal aangesloten. Deze waren door bodemdaling verzakt. De afsluiters in deze persleidingen zijn vervangen. En we hebben een debietmeter geplaatst. Met de debietmetingen kunnen we meten hoeveel afvalwater het rioolgemaal binnenkomt.
Koolfilter
Voor een geurreductie is buiten naast het rioolgemaal een actief koolfilter geplaatst. Een koolfilter zorgt voor absorptie van gassen en geuren van afvalwater die vrijkomen bij een rioolgemaal. Op die manier heeft de omgeving geen last meer van nare geurtjes.
Terreinwerkzaamheden
Als laatste hebben we het terrein rondom het rioolgemaal weer netjes afgewerkt. Er is een nieuw hekwerk geplaatst. De werkzaamheden op het terrein duurde helaas langer dan gepland. Dit kwam door het slechte weer en de vele regen. We zijn blij dat het nu weer netjes is.
Meer weten?
Lees meer informatie over het zuiveren van afvalwater.