Startfase Versterking Ketelmeerdijk-Vossemeerdijk
Wat we gaan doen in de startfase (die van mei 2024 tot april 2025 duurt) voor de versterking van de Ketelmeerdijk-Vossemeerdijk, leest u op deze pagina.
In de startfase, die van mei 2024 tot april 2025 duurt, gaan we onder andere het volgende doen:
1. Nadere veiligheidsanalyse: grondig technisch onderzoek
Deze analyse gaat ervoor zorgen dat de technische opgave van de dijkversterking helder wordt. De dijken zijn vooral afgekeurd op de steenbekleding, de grasbekleding aan de binnen- en buitenkant van de dijk en het asfalt. Daarnaast lijkt de dijk zelf op het binnentalud net niet stabiel genoeg. Om precies te weten wat er nodig is om de dijk te versterken wordt in de startfase een aantal onderzoeken uitgevoerd:
- Grondonderzoek (dit is buiten op de dijk) en laboratoriumonderzoek om de sterkte van de ondergrond van de dijk vast te stellen.
- Hydraulische randvoorwaarden specifiek maken voor de locatie: bepalen van de te verwachten waterstanden en de hoogte van de golven.
- Peilbuizen plaatsen buiten op de dijk: we meten het effect van een storm op de waterspanningen.
- Een ingenieursbureau helpt ons met het bepalen van de technische scope
2. Omgevingsmanagement: gebiedsontwikkelingen en betrokkenheid belanghebbenden
Er spelen veel gebiedsontwikkelingen in de omgeving van de dijken. Deze ontwikkelingen kunnen effect op de dijkversterking hebben. Deze willen we goed afwegen. Dit is ook nodig om in de Verkenningsfase een goed afgewogen alternatief te kunnen kiezen. We willen er zeker van zijn dat we de juiste beslissingen nemen om de dijken op de best mogelijke manier te versterken. Dit nemen we op in een uitgebreide planning waarin ze zoveel mogelijk aspecten meenemen. We zorgen ervoor dat alle belanghebbenden worden betrokken bij het proces.
3. Opstellen Plan van Aanpak voor de Verkenningsfase
Het versterken van dijken is geen eenvoudige taak. We moeten rekening houden met verschillende factoren, zoals de technische opgave, de omgeving met ook de gebiedsontwikkelingen, de impact op het milieu en de duurzaamheidsdoelstellingen en de veiligheid van de omgeving. Al deze aspecten worden verwerkt in het Plan van Aanpak voor de volgende fase: de Verkenningsfase.
4. Verkrijgen budget en middelen
Het dijkversterkingsproject wordt gefinancierd door het landelijk HWBP (90%) en het waterschap (10%). Op basis van het Plan van Aanpak wordt de HWBP-subsidie aangevraagd en ook budget bij onze Algemene Vergadering. Daarnaast wordt het projectteam uitgebreid met bekwame collega’s.
Meedenken en meedoen
Hoe wij de dijk het beste kunnen versterken, zijn we aan het onderzoeken. Daarbij betrekken we de omgeving voor ideeën en mogelijkheden om samen te werken. En we kijken ook naar innovatieve en duurzame oplossingen. In de startfase gaan wij bedenken hoe u met ons mee kunt denken en hoe u uw ideeën en suggesties kunt indienen. U kunt ook altijd zelf contact met ons opnemen.
Hoe u ons kunt bereiken
Heeft u vragen, suggesties, ideeën, wensen of zorgen, dan kunt u deze mailen naar: dijkversterkingkv@zuiderzeeland.nl.