Renovatie rioolgemaal Gondel in Lelystad van start

Even douchen, handen wassen of een vies sopje door de gootsteen wegspoelen. Inwoners uit zestien woonwijken in Lelystad maken gebruik van het rioolgemaal in de Gondel aan de Westerdreef, onder de Gondelbrug. Dit rioolgemaal pompt de miljoenen liters afvalwater naar de afvalwaterzuivering (AWZI) in Lelystad. Hier zuiveren we het afvalwater uit Lelystad. Om ervoor te zorgen dat het rioolgemaal al het afvalwater ook in de toekomst blijft wegpompen, is renovatie van het rioolgemaal nodig. Aannemer Mous Waterbeheer voert de werkzaamheden voor ons uit. De werkzaamheden duren tot en met december 2024. In dit nieuwsbericht vertellen we u graag wat we precies gaan doen. 

Uit welke woonwijken komt het afvalwater? 

Het rioolgemaal in de Gondel pompt het afvalwater vanuit alle woonwijken die vallen onder de Gondel, Schoener, Botter, Tjalk, Schouw, Kempenaar, Hanzepark, Galjoen, Kogge, Jol, Punter, Karveel, Boeier, Parkwijk, Golfpark en Golf resort naar de afvalwaterzuivering (AWZI) in Lelystad.

Inwoners kunnen hun toilet blijven doortrekken 

Om voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater te blijven zorgen, plaatst de aannemer een tijdelijke pompinstallatie. U kunt uw toilet zonder problemen doortrekken. Daarnaast kan de aannemer ook veilig in de natte kelder (zie onderstaand plaatje) van het rioolgemaal werken. Op een aantal momenten nemen we het rioolgemaal helemaal uit bedrijf. Dit doen we om het rioolgemaal te reinigen en om het vervangen van de afsluiter in de aanvoerleiding. Eventuele beschadigingen aan de coating van de natte kelder repareren we meteen. We doen er alles aan om de overlast te beperken en de afvoer van het huishoudelijk afvalwater te laten doorgaan. 

Om het afvalwater een handje te helpen, pompen rioolgemalen het afvalwater via persleidingen naar de afvalwaterzuivering. Op dit plaatje wordt uitgelegd hoe dat proces werkt.

Hoe werkt een tijdelijke pompinstallatie? 

Om de pompen en het leidingwerk in het rioolgemaal te kunnen verwijderen, plaatsen we eerst een compacte tijdelijke pompinstallatie buiten het rioolgemaal. We maken een soort bypass om het rioolgemaal. We sluiten hiervoor buitenom leidingen aan op het rioolstelsel. De pompinstallatie zuigt via deze leidingen het afvalwater aan. De andere zijde van de pomp wordt met een leiding aangesloten op de persleiding die naar de afvalwaterzuivering ligt. Om te voorkomen dat het afvalwater het rioolgemaal instroomt, plaatsen we een ballonafsluiter. Dit is een opgeblazen rubberen ballon. Voor de veiligheid zit er nog een extra afsluiter achter. Door de leidingen om het rioolgemaal heen aan te sluiten, blijven we zorgen voor de afvoer van afvalwater.

De werkzaamheden in een notendop:

Het rioolgemaal bestaat uit de bovenbouw, droge kelder en een natte kelder. Daarnaast liggen er verschillende leidingen in de grond. 

  • De bovenbouw is het deel dat je boven de grond ziet. In deze bovenbouw staat de schakelkast met de elektrische- en besturingsinstallatie. Deze installatie wordt aangepast en gemoderniseerd. Na de renovatie voldoet de elektrische- en besturingsinstallatie aan onze laatste standaard. En is de betrouwbaarheid voor vele jaren weer gegarandeerd.

  • Onder de grond zit de natte kelder van het rioolgemaal. Dit is de laagste plek waar het afvalwater naar binnen stroomt. Het afvalwater stroomt de natte kelder in via één gezamenlijke leiding van het voorliggende rioolstelsel. 

  • Onder de bovenbouw en naast de natte kelder onder de grond, zit de droge kelder. In de droge kelder staan de vuilwaterpompen en het leidingwerk. We vervangen grotendeels het leidingwerk, afsluiters, vuilwaterpompen en elektromotoren. Dit rioolgemaal heeft verticale pompen die het afvalwater verpompen. Het rioolgemaal wordt omgebouwd naar een opstelling met horizontale pompen. 

Binnenzijde rioolgemaal de Gondel