Renovatie rioolgemaal Gondel in Lelystad afgerond

Vaak is een rioolgemaal niet zomaar te herkennen. Rioolgemaal de Gondel in Lelystad ligt een beetje verscholen onder de Gondelbrug en is weer als nieuw! Inwoners uit zestien woonwijken in Lelystad maken gebruik van het rioolgemaal in de Gondel aan de Westerdreef, onder de Gondelbrug. Dit rioolgemaal pompt de miljoenen liters afvalwater naar de afvalwaterzuivering (AWZI) in Lelystad. Hier zuiveren we het afvalwater uit Lelystad. Aannemer Mous Waterbeheer heeft de renovatiewerkzaamheden aan het rioolgemaal voor ons uitgevoerd.
Uit welke woonwijken komt het afvalwater?
Het rioolgemaal in de Gondel verpompt het afvalwater vanuit alle woonwijken uit noordwest Lelystad. Het gaat in totaal om 16 woonwijken van Lelystad. Het rioolgemaal verpompt het afvalwater van de Gondel, Schoener, Botter, Tjalk, Schouw, Kempenaar, Hanzepark, Galjoen, Kogge, Jol, Punter, Karveel, Boeier, Parkwijk, Golfpark en Golf resort naar de afvalwaterzuivering (AWZI) in Lelystad.

Waar bestaat een rioolgemaal uit en welke werkzaamheden zijn uitgevoerd?
Het rioolgemaal bestaat uit de bovenbouw, droge kelder en een natte kelder. Daarnaast liggen er verschillende leidingen in de grond.
De bovenbouw is het deel dat je boven de grond ziet. Bij dit rioolgemaal zit de bovenbouw tussen de straat en de fietsbrug. In dit deel staat de schakelkast met de elektrische- en besturingsinstallatie. Omdat een elektrische onderdelen wel sneller verouderden, is de elektrische installatie grotendeels vervangen. Dit komt vooral de betrouwbaarheid van de besturingsinstallatie ten goede.
Onder de grond aan de voorzijde van het rioolgemaal zit de natte kelder. Dit is de laagste plek waar het afvalwater naar binnen stroomt. Het afvalwater stroomt de natte kelder in via één gezamenlijke leiding van het voorliggende rioolstelsel. De natte kelder is gereinigd en geïnspecteerd op beschadigingen.
Naast de natte kelder onder de grond, zit de droge kelder. In de droge kelder staan de vuilwaterpompen en het leidingwerk. Het leidingwerk is grotendeels vervangen net als een deel van de afsluiters. De pompen met elektromotoren zijn ook compleet vervangen en anders opgesteld. De pompen stonden in de oude situatie verticaal opgesteld. Nu na de renovatie staan de nieuwe pompen horizontaal opgesteld.
Hergebruik grondstoffen
Waterschap Zuiderzeeland renoveert rioolgemalen ongeveer eens in de vijftien jaar. We vinden het belangrijk om zuinig om te gaan met grondstoffen. De onderdelen die nogmaals vijftien jaar langer mee kunnen, gebruiken we daarom opnieuw. Voor deze renovatie was het moeilijker om materialen opnieuw te gebruiken, omdat de complete pompinstallatie anders is opgebouwd. Toch is het ook bij dit project weer gelukt om meer materialen opnieuw te gebruiken. Denk aan het leidingwerk en verschillende afsluiters.
Wat gebeurt er met mijn afvalwater?
Jouw afvalwater moet een behoorlijke afstand afleggen om bij de zuivering te komen. In Flevoland staan heel veel rioolgemalen die jouw afvalwater naar de zuivering pompen. Om het afvalwater een handje te helpen, pompen rioolgemalen het afvalwater via persleidingen naar de afvalwaterzuivering. Zonder rioolgemalen zou afvalwater te lang in het riool blijven zitten. Jaarlijks verpompen de rioolgemalen van het waterschap ongeveer 28 miljoen kuub afvalwater. Dit zijn 800.000 tankwagens bij elkaar! Dit rioolgemaal verpompt per jaar ongeveer 1,4 miljoen kuub daarvan. Op de afvalwaterzuivering zuiveren we het afvalwater. Hoe we dat doen kan je lezen op www.zuiderzeeland.nl/zuiveren-van-afvalwater
Binnenzijde rioolgemaal de Gondel


