Primeur innovatieve vangmethode Amerikaanse rivierkreeft in Dronten
Sinds eind juni 2023 wordt in Dronten een innovatieve methode toegepast om Amerikaanse Rivierkreeften te vangen. De geknobbelde rivierkreeften zijn slecht voor het waterecosysteem en blijken de oorzaak van blauwalg in twee Drontse wijken. Waterschap Zuiderzeeland is in samenwerking met de gemeente Dronten het eerste waterschap dat gebruikmaakt van de innovatie, die ontwikkeld is door Adviesbureau Waardenburg Ecology. We leggen u graag meer uit over onze strijd tegen blauwalg en deze innovatieve primeur.
Sinds 2021 hebben wij samen met de provincie doelen en maatregelen vastgesteld voor de kwaliteit van al het stedelijk water in Flevoland. Dit moet ecologisch gezond zijn. In onze zoektocht naar de oorzaak van blauwalg in de wijkdelen De Gilden en De Munten in Dronten, hebben we bijvoorbeeld gekeken of er te veel meststoffen aanwezig zijn, of er een onevenwichtige visstand is en of er een zogenoemde exoot in het water leeft. Het laatste bleek het geval.
Kreeften verwoesten het waterecosysteem in Dronten
Voor zover bekend is Dronten de enige plek in Flevoland waar de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft lokaal alle onderwaterplanten volledig heeft laten verdwijnen. De kreeften scharrelen namelijk over de bodem en eten onderwaterplanten en dierlijk voedsel, zoals eitjes en larven van amfibieën op. Daarnaast maken ze met hun gegraaf de waterkanten kapot. Hiermee maakt deze kreeft het water uiterst gevoelig voor blauwalg. Een opmerkelijke ontdekking, want meestal is een overdaad aan meststoffen de oorzaak van blauwalg.
3 jaar durende proef met een innovatief systeem
Uit een eerste testfase van de Craybar in de Sint Barbara-Gildesloot in Dronten blijkt dat ongeveer 60% van de kreeften in een jaar gevangen kan worden. Door dit eerste succes in 2023, is besloten om het vangen van kreeften voort te zetten in de periode 2024-2026 in “wateras De Gilden”. Deze wateras is door de rivierkreeft gevoelig voor blauwalg, en dat willen we aanpakken.
We gebruiken een combinatie van onderwaterpiramides en drijvende constructies om de kreeften te vangen. Eén van de constructies is open, zodat de kreeften door natuurlijke vijanden zoals meerkoeten en reigers opgegeten kunnen worden. Met dit onderzoek willen we laten zien dat de lokale kreeftpopulatie met deze methode genoeg vermindert. Als er minder kreeften zijn, kunnen waterplanten weer groeien en krijgt het ecosysteem de kans om te herstellen. Na afloop van de proef wordt er samen geëvalueerd om te bepalen of er andere maatregelen nodig zijn.
Bent u nieuwsgierig naar deze innovatieve methode? Kijk dan op de website van Waardenburg Ecology.