Praktijknetwerk Bloembollenteelt Flevoland zet stappen naar vergroening

De bloembollenteelt in Flevoland staat voor een belangrijke transitie. De weerstand tegen het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen neemt toe en er is een grote maatschappelijke druk om te veranderen. Het Praktijknetwerk Bloembollenteelt Flevoland, opgericht in 2024, werkt actief aan oplossingen om de sector duurzamer en weerbaarder te maken. En vooral minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen. 

Door kennisdeling, samenwerking en praktijkgerichte pilots zet het netwerk concrete stappen om de bloembollenteelt te vergroenen en toekomstbestendig te maken. Waterschap Zuiderzeeland ondersteunt het praktijknetwerk met advies, monitoring van waterkwaliteit en cofinanciering.

Pilots als aanjager van vergroening

Dit teeltseizoen starten diverse pilots en projecten, waarin telers samen met adviseurs aan de slag gaan met een andere teeltaanpak. De speerpunten zijn:

  1. Verminderen van het middelengebruik en milieubelasting;
  2. Verminderen van emissies naar het oppervlaktewater;
  3. Verbeteren van de bodem voor de eigen teelt;
  4. Verbeteren van de bodem voor het volggewas;
  5. Efficiënt omgaan met water;
  6. Verbeteren van de biodiversiteit. 

Specifieke projecten omvatten onder andere het testen van natuurlijke luizenbestrijding, dripirrigatie in tulpen en lelies, het toepassen van mulching (afdekken van de kale grond met gehakseld materiaal) en de inzet van bodemvochtsensoren. Ook het efficiënt omgaan met water en het verminderen van perceelafspoeling komt in meerdere pilots terug. De uitkomsten worden gedeeld met deelnemende telers en andere belang­hebbenden, zodat de hele sector hiervan profiteert.

Themagroepen denken na over nieuwe kansen

Naast de praktijkgerichte pilots zijn er zes themagroepen gevormd. Hierin denken telers en andere betrokkenen samen na over verdere verduurzaming van de bloembollenteelt. Onderwerpen als assortiment, uitgangsmateriaal, onkruid­bestrijding, groene middelen, watergebruik en het stimuleren van biodiversiteit op en rondom het land komen aan bod.

De themagroepen verkennen innovatieve ideeën en nieuwe kansen voor vergroening van de bloembollenteelt. Het gaat niet alleen om technische oplossingen, maar ook beleidsmatige en economische factoren spelen een rol. Door samenwerking tussen telers, adviseurs, onderzoekers en andere deskundigen ontstaat een breed gedragen aanpak, die de sector vooruit helpt.

Kijken naar het verschil in beworteling en vochtverdeling van lelies

Samenwerking binnen de agrarische sector

De bloembollenteelt staat niet op zichzelf, maar is vaak onderdeel van de bouwplannen bij akkerbouwers en melkveehouders. Dit draagt onder andere bij aan een ruimere vruchtwisseling. Daarom zoekt het Praktijknetwerk Bloembollenteelt Flevoland actief de samenwerking met de sectoren akkerbouw en melkveehouderij. Deze sectoren hebben met vergelijkbare uitdagingen op het gebied van bodem en water te maken. Vanuit het praktijknetwerk zullen kennis en ervaringen met akkerbouwers en melkveehouders worden uitgewisseld, zodat er kruisbestuivingen ontstaan. Daarmee werken alle drie de sectoren aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw in Flevoland én dragen zij bij aan schoon en gezond oppervlaktewater.

Toekomstgerichte sector

De Flevolandse bloembollensector toont met dit praktijknetwerk haar ambitie om voorop te lopen in verduurzaming. Van de ongeveer 50 bloembollenbedrijven in Flevoland doen er 40 ondernemers actief mee! Ook bedrijven uit Noord-Holland, die in Flevoland bloembollen telen, zijn betrokken. Met de inzet van veertien praktijkgerichte pilots en zes themagroepen, zet de sector komend seizoen een belangrijke stap richting een duurzamere bloembollenteelt in Flevoland. De komende jaren zullen uitwijzen welke innovaties en maatregelen het meest effectief zijn, maar één ding is duidelijk: de sector is volop in beweging en werkt actief aan een bloembollenteelt met minder inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen. 

Meer informatie?

Neem contact op met projectleider Marja Hoorweg: 06-29547762.

Ontvang het agrarisch nieuws in uw inbox

Altijd als eerste op de hoogte? Meld u aan en ontvang ons agrarisch nieuws automatisch in uw mailbox!

Schrijf u hier in

trekker op land