Pompinstallatie Zuider-d-tocht in gebruik om wateroverlast te verkleinen
De herfst is begonnen: het is frisser, stevige wind en het regent vaker en vooral meer. Om het regenwater weg te kunnen pompen, hebben we de pompinstallatie in de Zuider-d-tocht in gebruik genomen. Deze pompinstallatie zorgt dat het water in het landbouwgebied ten zuiden van Emmeloord niet te veel stijgt.
Kleinere kans land onder water
In dit landbouwgebied ten zuiden van Emmeloord zorgt een zakkende bodem voor steeds hogere grondwaterstanden. Ook komen piekbuien en perioden van langdurige regen vaker voor. De kans dat het land onder water komt te staan door overstroming vanuit de tochten is daardoor groter. Om de landbouwomstandigheden (tijdelijk) te verbeteren en de kans op wateroverlast te verminderen, is deze pompinstallatie in de Zuider-d-tocht gebouwd.
Bodemdaling niet te stoppen
Datzelfde geldt jammer genoeg voor het veranderende klimaat. Het waterschap kan niet alle schade door extreem weer voorkomen. Hoe slim bedacht ook ruim een eeuw geleden, de grenzen van het water- en bodem systeem zijn nu in zicht. Dat betekent bijvoorbeeld dat we moeten accepteren dat sommige gebieden in de toekomst minder geschikt zijn voor landbouw of woningen.
In februari 2025 krijgt de pompinstallatie een energieaansluiting
Doordat de definitieve energieaansluiting langer duurt om aan te leggen, werken we in de komende natte periode met een tijdelijke oplossing. Totdat de energieaansluiting gerealiseerd is, zorgen we ervoor dat de pompinstallatie kan draaien met een noodaggregaat. Als waterschap willen we er zoveel mogelijk aan doen om de kans op wateroverlast te verkleinen.
Werkzaamheden in een notendop:
Omleiding en droge werkplek: Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, hebben we eerst een bypassleiding geplaatst. Het water werd zo om de werklocatie geleid. Daarna is de werklocatie ingedamd met damwanden om de locatie droog te kunnen zetten.
Vervangen duiker: De bestaande duiker die voor de normale afwatering zorgt van de Zuider-d-tocht naar de Bomentocht is vervangen. De diameter van de duiker is bijna verdubbeld ten opzichte van de oude duiker. De nieuwe duiker ligt nu onder een hoek. Dit zorgt voor een verbeterde waterafvoer tijdens normale omstandigheden naar de Bomentocht. De duiker is aan de uitstroomzijde ook voorzien van een terugslagklep. Wanneer het waterpeil in de Bomentocht stijgt, sluit de terugslagklep de duiker af en kan het water niet door de duiker terugstromen. Ook wanneer de pompinstallatie draait om water te verpompen zal de terugslagklep gesloten zijn.
Plaatsing van pompinstallatie: De betonput met daarin de pomp, pompschacht en aanzuigbak zijn geplaatst. Aan de pompschacht is een nieuwe persleiding gekoppeld. De in- en uitstroom zijde zijn voorzien van een betonvloer.
Nieuwe besturingskast: Om de installatie aan te sturen is een nieuwe besturingskast met daarin de elektrische installatie en besturingssysteem geplaatst. Op dit besturingssysteem zijn peilmeters geplaatst. Op die manier kunnen we aan de hand van het waterpeil de waterafvoer optimaal regelen.