Het waterschap zorgt voor de waterkwaliteit en het maaien van riet in steden en dorpen. Dit doen we in overleg met de omgeving en gemeenten. We maaien alleen waar het nodig is.

Wanneer maaien we?

Dat kunt u zien op de maaikalender. Hoe vaak we maaien dat wisselt erg: op sommige plekken komen we 6x per jaar langs. Op andere slechts 1x per 2 jaar. Op de maaikalender kunt u lezen waar we maaien in de dorpen Urk, Lelystad en Lemmer. En ook het buitengebied van de Noordoostpolder. 

Bekijk de maaikalender

Wat doet het waterschap wel en niet?

Het waterschap maait het riet en de waterplanten in vijvers, sloten en grachten van de gemeenten in Flevoland. Er is één uitzondering: de gemeente Almere maait zelf. Is het water geen eigendom van de gemeente of van het waterschap? Dan maaien wij daar niet. We huren aannemers in die voor ons maaien. We controleren wel zelf of er goed is gemaaid door de aannemers.

Wil jij weten waarom er wel eens riet blijft staan in de sloten en grachten? Het antwoord staat in deze animatie!

We maaien alleen waar het nodig is

Als er te veel riet en waterplanten staan, kan het water niet vrij doorstromen. Dan is er een grotere kans op wateroverlast. Het waterschap maait daarom de rietkragen minimaal één keer per jaar. Dat doen we vooral in het najaar. 

We laten de waterplanten groeien, omdat deze goed zijn voor de waterkwaliteit. Maaien heeft grote impact op het onderwaterleven en de kwaliteit van het water. Uitzondering is een aantal recreatieplekken, zodat u daar kunt zwemmen, roeien en vissen. Hier wordt ook in de zomer gemaaid. Dit doen we in overleg met de visvereniging, de roeiclub en de gemeente.

Waarom wordt niet alles weggemaaid?

We laten ook stukken riet staan voor de natuur. Die stukken noemen we riethorsten. De riethorsten helpen vogels, vissen en ander waterleven om in de wintermaanden een beschut plekje te vinden. Ieder jaar staan de riethorsten op een andere plek in het in het water om struiken en te snel groeiende planten te voorkomen.

We maaien het liefst met een speciale maaiboot zodat de gevolgen van maaien voor het waterleven klein blijven.

Contact over maaien in uw buurt

Heeft u vragen over het maaien in uw buurt? Neem dan contact met ons op. Of bekijk de maaikalender met de planning wanneer we bij u in de buurt gaan maaien.  

Ook interessant

  • Baggeren

    Wij ‘baggeren’ sloten, beken en andere watergangen. Wat doen we dan precies? Waarom eigenlijk? En wanneer doen we dit? De antwoorden vindt u op deze pagina.

  • Beleid en regels

    Waterschap Zuiderzeeland ontwikkelt op diverse gebieden beleid. Dit beleid vloeit vaak voort uit nationale wetgeving, maar het waterschap stelt ook zelf regelgeving vast, geeft vergunningen af en ziet toe op de naleving van regels.

    Het logo van Waterschap Zuiderzeeland met aan de rechterzijde het vignet '25 jaar - Werk aan het Water'
  • Het water op hoogte houden (waterpeilbeheer)

    Wij regelen de waterstand in Flevoland. Daarmee zorgen we ervoor dat 1) Flevoland droog blijft en 2) niet té droog wordt. Lees meer.