Oostvaardersplassen

Waterschap Zuiderzeeland is de waterbeheerder in Flevoland. We werken aan dijkveiligheid, schoon water en een goed waterpeil in Flevoland.

Naast het beheren van onze eigen wateren, adviseren we ook organisaties die andere wateren beheren, op het gebied van onderhoud en waterkwaliteit. Dit is ook zo bij de Oostvaardersplassen. Daarnaast monitoren wij wateren die moeten voldoen aan Europese doelstellingen rond waterkwaliteit (KRW). De Oostvaardersplassen vallen daar ook onder. De beheerder van de Oostvaardersplassen is Staatsbosbeheer.

WATERKWALITEIT

De Oostvaardersplassen zijn een waterlichaam voor de Europese Kaderrichtlijn Water (waterkwaliteitsdoelen). De Oostvaardersplassen zijn ook een Natura 2000 gebied (natuurdoelen). De beide doelen conflicteren soms. In het beheerplan is opgenomen dat de Natura 2000 doelen (instandhouding van soorten) zwaarder wegen dan waterkwaliteitsdoelen. Het water dat afstroomt in andere wateren buiten Oostvaardersplassen mag geen problemen veroorzaken. De afwatering vanuit de Oostvaardersplassen richting het omliggende gebied is in de zomerperiode zeer gering. De zomer is de periode waarover de ecologische waterkwaliteitsdoelen worden getoetst.

BOTULISME EN BLAUWALG

Informatie over botulisme en blauwalg in de Oostvaardersplassen is te vinden in de meest gestelde vragen over de Oostvaardersplassen onderaan deze pagina.

MONITORING


Vanwege de Europese Kaderrichtlijn Water voor Oostvaardersplassen monitoren medewerkers van het waterschap de waterkwaliteit in het gebied. Resultaten delen wij met de beheerder van het gebied en kunt u vinden bij de waterkwaliteitskaarten op onze website. De overschrijding van fosfor en stikstof in de Oostvaardersplassen is toe te schrijven aan (de uitwerpselen van) het groot aantal ganzen en andere vogels in het gebied.

DIJKVEILIGHEID

Langs de westzijde van de Oostvaardersplassen ligt de Oostvaardersdijk. Het in stand houden van deze zogenaamde waterkerende dijk is een van de primaire taken van het waterschap. We wonen en werken immers op de bodem van de zee en zijn afhankelijk van deze waterkerende dijken. Om alle dijken in stand te houden, voert het waterschap muskusrattenbeheer uit. Rond de Oostvaardersplassen voert het waterschap muskusrattenbeheer intensief uit en garandeert daarmee de veiligheid voor waterkerende dijken.

VRAGEN, MELDINGEN OF KLACHTEN?

Vragen over de Oostvaardersplassen kunt u stellen aan de beheerder Staatsbosbeer. Heeft u voor het waterschap een vraag, melding of klacht die gerelateerd is aan de Oostvaardersplassen? Bel 0320 274 911 of stuur een e-mail met daarin uw contactgegevens en eventueel een foto van de locatie waar u een vraag of opmerking over heeft. Één van onze medewerkers neemt dan contact met u op.

Meestgestelde vragen

Hieronder vindt u de meeste gestelde vragen over de Oostvaardersplassen.

Hoe zit het met blauwalg in de Oostvaardersplassen?

Omdat het water uit de Oostvaardersplassen alleen afkomstig is van neerslag en er geen mogelijkheid is om water aan te voeren, is doorstroming iet mogelijk. Blauwalg moet in zo’n geval natuurlijk oplossen. Het waterschap is geen beheerder en eigenaar en kan daarom ook geen andere maatregelen nemen tegen blauwalg in de Oostvaardersplassen. Volg voor actuele informatie de website van Staatsbosbeheer. 

Hoe zit het met botulisme in de Oostvaardersplassen?

Botulisme is met name gevaarlijk voor vissen en watervogels. Het is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie verspreidt zich via dieren die zijn bezweken door de voedselvergiftiging en in het water of langs de waterkant blijven liggen. Deze bacterie wordt actief in ondiepe wateren waarin de temperatuur boven de 20° Celsius uitkomt. De bacterie produceert dan botuline, een zenuwgif dat verlammend werkt op de spieren van vissen en watervogels. De dieren sterven en hun kadavers zijn vervolgens een bron van besmetting voor andere dieren in het water.

Waterschap Zuiderzeeland is het centrale coördinatiepunt voor botulismebestrijding van alle wateren binnen de dijken van Flevoland. Waterbeheerders (bijv. natuurorganisaties) zijn verantwoordelijk voor het melden van aangetoonde botulismegevallen en het ruimen van de kadavers. In bepaalde gevallen kan het waterschap advies en hulp bieden bij het ruimen van de dode waterdieren.

Op 23 augustus 2018 heeft Staatsbosbeheer bekend gemaakt dat er 1 geval van botulisme type C in de Oostvaardersplassen is vastgesteld. Het gaat hierbij om een meeuw. De verwachting is dat de omvang van de botulisme in de Oostvaardersplassen beperkt blijft, aangezien de temperatuur buiten de komende tijd daalt. Staatsbosbeheer houdt dit nauwlettend in de gaten en verwijdert dode vogels om verspreiding te voorkomen.

Botulisme type C is niet gevaarlijk voor de mens. Daarnaast is de kans zeer klein dat grote grazers ziek worden van water dat besmet is met botulisme type C. Bekijk het nieuwsbericht over botulisme van Staatsbosbeheer.

Volg voor actuele informatie de website van Staatsbosbeheer.

Hoe zit het met de waterkwaliteit in de Oostvaardersplassen?

Medewerkers van het waterschap monitoren de waterkwaliteit in de Oostvaardersplassen omdat dit een verplichting is vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water. Resultaten delen wij met Staatsbosbeheer, de beheerder van het gebied en kunt u vinden bij de waterkwaliteitskaarten op onze website.

Hoe zit het met het waterpeil in de Oostvaardersplassen?

Staatsbosbeheer is beheerder en eigenaar van de Oostvaardersplassen. Het water in de in het gebied is geheel afkomstig uit neerslag. Komt het water te hoog, dan wordt het via een stuw aan de westkant van het gebied afgevoerd en komt terecht in oppervlaktewater dat beheerd wordt door het waterschap. Er is geen mogelijkheid water aan te voeren. Door verdamping zakt het waterpeil altijd in de zomer.

Hoe is de samenwerking met Staatsbosbeheer?

Staatsbosbeheer is waterbeheerder van de Oostvaardersplassen. Het waterschap kan een adviesrol vervullen. Het waterschap monitort wel de waterkwaliteit voor de Kaderrichtlijn water. Deze gegevens gaan naar de beheerder.

De vogels die in de Oostvaardersplassen lopen, komen ook in andere gebieden, kan dit gevolgen hebben voor de waterkwaliteit?

Nee, ze nemen wel kleine hoeveelheden bacteriën en algenresten mee, maar het watersysteem zorgt er zelf voor dat dat niet voor problemen zorgt.

Komt besmet water (blauwalg/botulisme) uit de Oostvaardersplassen ook in het algemene watersysteem rondom de Oostvaardersplassen terecht?

Nee, het water staat in een normale zomer al zo laag dat er geen water vanuit de Oostvaardersplassen in het oppervlaktewater terecht komt dat het waterschap beheert.