Ontwerp voorkeursbeslissing project Oostvaardersoevers ter inzage

Dit is een oud bericht.

In het project Oostvaardersoevers worden het Markermeer, de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen op innovatieve wijze met elkaar verbonden. Dit zorgt voor uitwisseling van voedingsstoffen en vissen. De natuur in het hele gebied wordt zo versterkt.  
De Ontwerp Voorkeursbeslissing en het bijbehorende milieueffectrapport zijn opgesteld. Van 3 februari tot en met 16 maart 2022 heeft iedereen de mogelijkheid om daarop te reageren. 

In twee informatiebijeenkomsten praten we u bij 

U bent van harte welkom op een van onze informatiebijeenkomsten over de ontwerpvoorkeursbeslissing en de bijbehorende het milieueffectrapport. De informatiebijeenkomsten zijn op: 

  • woensdag 16 februari van 19.00 – 21.00 uur 

  • dinsdag 8 maart van 19.00 – 21.00 uur 

Kijk op de website oostvaardersoevers.nl voor meer informatie en om u aan te melden voor de informatiebijeenkomsten. 

U kunt reageren via de website  

De Ontwerp Voorkeursbeslissing en de bijbehorende milieueffectrapportage zijn met bijbehorende documenten online in te zien via de website platformparticipatie www.platformparticipatie.nl/oostvaardersoevers

Van 3 februari tot en met 16 maart kunnen via het Platform Participatie reacties op de documenten ingediend worden. Inbreng wordt vooral gevraagd op:    

  • Kunt u zich vinden in de gekozen voorkeursbeslissing? 

  • Heeft u aandachtspunten voor de volgende fase; de (MIRT) planuitwerkingsfase? 

U kunt de documenten ook op locatie bekijken 

De documenten zijn ook, na afspraak, in zien op: 

  • Rijkswaterstaat Midden Nederland, Zuiderwagenplein 2 te Lelystad. Telefoon: 088 - 797 37 00 

  • Provinciehuis, Visarenddreef 1 te Lelystad. Telefoon: 0320 – 265 265

Oostvaardersoevers versterkt de natuur 

Oostvaardersoevers geeft een impuls aan het ecosysteem. Door de aanleg van slimme water in- en uitlaten, vispassages en natuurlijke land-waterovergangen kunnen in het voorjaar vissen uit het Markermeer naar de ondiepe moerassen trekken en zich daar voortplanten. De jonge vissen kunnen opgroeien in de ondiepe wateren van de ondergelopen rietvelden en graslanden. Als in de zomer en het najaar het waterpeil in die gebieden zakt, kunnen ze zich laten meevoeren met de stroming naar het diepere water waar ze via de vistrappen in het Markermeer komen. Door deze verbinding is in de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen een waterbeheer in te stellen dat meer is afgestemd op een natuurlijker en goed functionerend moeras. 

Deze partijen doen mee 

Aan dit project doen de volgende partijen mee: Waterschap Zuiderzeeland, Provincie Flevoland, Rijkswaterstaat, gemeente Almere, gemeente Lelystad, Staatsbosbeheer en Het Flevo-landschap. Ze werken samen om op slimme manieren een impuls te geven aan de natuurontwikkeling in Nationaal Park Nieuw Land. Dit is het grootste door mensen gemaakte natuurgebied ter wereld.