Onderzoek DEX-filter om microverontreinigingen te verwijderen gaat verder

Waterschap Hollandse Delta start op de afvalwaterzuivering (AWZI) in Dordrecht een onderzoek om microverontreinigingen zoals medicijnresten en PFAS uit rioolwater te zuiveren. Dit doen ze met het DEX-filter dat we ook bij de AWZI in Lelystad hebben getest. 

Het onderzoek in Dordrecht is een vervolg op onderzoek naar de werking van het DEX-filter in Lelystad. Het filter moet microverontreinigingen, zoals medicijnresten, PFAS en brandvertragers uit het afvalwater zuiveren. Met de biologische manier waarop we nu het afvalwater zuiveren, krijgen wij deze chemische deeltjes namelijk niet voldoende uit het afvalwater. 

Onderzoek om het systeem efficiënter en duurzamer te laten werken

Uit het onderzoek in Lelystad bleek dat het DEX-filter 70% van de microverontreinigingen uit rioolwater kan verwijderen. Ook bleek dat we het systeem moeten verbeteren om het materiaal langer en beter te kunnen gebruiken. Dat is efficiënter en duurzamer. Dit vervolgonderzoek richt zich op deze efficiëntere en duurzame werking van het DEX-filter. Waterschap Hollandse Delta voert het onderzoek uit in samenwerking met Waterschap Brabantse Delta, Witteveen+Bos en Waterschap Zuiderzeeland. 

Het onderzoek is in mei 2025 klaar

Voordat zuiveringen in Nederland het DEX-filter kunnen toepassen, is het nodig om uitgebreide testen te doen. Op dit moment gebruiken verschillende waterschappen een poederkool om de microverontreinigingen te verwijderen. Ook bij de afvalwaterzuivering in Almere gaan we zo’n poederkoolinstallatie bouwen. In vergelijking met poederkool kan het DEX-filter bij een goede werking sommige chemische stoffen beter verwijderen. Als uit het onderzoek blijkt dat het materiaal in het filter langer bruikbaar is, dan is dit ook een duurzame optie.  

Kijk voor meer informatie over het onderzoek naar het DEX-filter bij AWZI Lelystad op https://www.zuiderzeeland.nl/onderzoek-dex-filter-verwijdert-70-microverontreiniging-uit-afvalwater