Nieuwe Natuur Schokland

Op het voormalige eiland Schokland liggen in de bodem veel archeologische schatten, tot 10.000 jaar oud. Deze zijn uniek door de omvang en compleetheid. Dat, en omdat Schokland een bijzondere plek is in Flevoland, heeft het de status UNESCO Werelderfgoed.

Bodem nat houden 

Het project Nieuwe Natuur Schokland is een initiatief van gemeente Noordoostpolder en Het Flevo-landschap, in samenwerking met Waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland. In dit project willen we de huidige landbouwgronden bij Schokland omvormen naar natuur. Belangrijk daarbij is om de bodem nat te houden, zo blijven de archeologische schatten het beste behouden. Afgesproken is dat de vernatting van het zuidelijke deel van het werelderfgoed niet mag uitstralen naar de omliggende landbouwpercelen. Om te zorgen dat agrariërs in de omgeving geen invloed ondervinden van de hogere bodemvochtigheid, heeft het waterschap peilbuizen geplaatst om de nul-situatie te bepalen.    

Greppelsysteem

Bodemdaling en verdroging vormen een bedreiging voor het behoud van de archeologische schatten. Flevo-landschap en Waterschap Zuiderzeeland trekken samen op bij het ontwerp van een greppelsysteem om de bodem te vernatten om zo de bodemschatten te beschermen en te conserveren. Een proef met greppelinfiltratie in 2021 leverde belangrijke informatie op. Het inrichtingsplan moet dus zowel de ondergrondse rivierduin ter plaatse vernatten, als wel ruimte bieden aan natuur, regeneratieve landbouw en recreatie.