Goede samenwerking om toename afvalwater nieuwbouw Almere te regelen

Almere groeit. In de komende jaren komen er 100.000 nieuwe woningen en bedrijven bij. Dat betekent ook veel meer afvalwater. Daar moet veel werk voor verzet worden. Zoals vele kilometers rioolbuizen, grote persleidingen en flinke investeringen op de afvalwaterzuivering van Almere. Hoe gemeente Almere en Waterschap Zuiderzeeland dit doen, staat in het Afvalwaterakkoord Almere dat wethouder Luijendijk en heemraad Caris vrijdag 24 januari 2025 ondertekenden. “Met deze afspraken willen we kosten voor de samenleving zo laag mogelijk houden. Daarnaast draagt het bij aan een goede samenwerking tussen het waterschap en de gemeente.”, vertelt heemraad Jo Caris van Waterschap Zuiderzeeland.  

Duidelijke kostenverdeling nieuwe leidingen en rioolgemalen

Gemeenten en het waterschap zijn samen verantwoordelijk voor de inzameling, transport en zuivering van afvalwater. Dit afvalwater komt van huishoudens en bedrijven. In het verleden hadden het waterschap en de gemeente nogal eens discussie over wie wat moet betalen. Wethouder Luijendijk: “Met dit afvalwaterakkoord zijn die discussies niet meer nodig en is het klip en klaar wie waarvoor verantwoordelijk is en wie wat betaalt. Zo kunnen we alle energie stoppen in het werk zelf.” Nieuwe leidingen vanaf huizen en bedrijven naar rioolgemalen en het hoofdrioolgemaal betaalt de gemeente. Maar ook de bouw van de rioolgemalen en het hoofdrioolgemaal. Het waterschap betaalt de aanleg van persleidingen vanaf het hoofdrioolgemaal tot aan de afvalwaterzuivering. 

Plannen voor nieuwe woningen in Almere

Wethouder Jesse Luijendijk: “Als je een nieuwe woning koopt of huurt wil je ook dat je afvalwater op een goede manier wegstroomt. In Almere zijn er verschillende woningbouwplannen als Nobelhorst, Oosterwold, Almere Poort. Maar ook in het Centrum van Almere Stad en in de toekomst ook het nieuwe stadsdeel Pampus. We vinden het logisch dat we de kosten voor een goed afvalwatertransport in nieuwe wijken betalen. Zo bouwen we nu aan een nieuw hoofdrioolgemaal in de wijk Nobelhorst.”   

Afbeelding van verdeling afvalwater in rioolgemaal

Klik hier voor de grote afbeelding

Voor het beheer en onderhoud is het anders verdeeld

De bovenstaande afspraken uit het Afvalwaterakkoord gelden alleen voor de financiering en aanleg van rioolleidingen, rioolgemalen en hoofdrioolgemalen. Het beheer en onderhoud is anders verdeeld. Hier ligt de knip vlak voor het hoofdrioolgemaal (zie bovenstaand plaatje). Ook de beheerafspraken en de samenwerking daarbij zijn helder vastgelegd in het akkoord “Als een nieuw hoofdrioolgemaal klaar is, dragen we het beheer en onderhoud over aan het waterschap. Hoofdrioolgemaal Nobelhorst dragen we straks aan het waterschap over voor beheer en onderhoud. De gemeente blijft de riolering en gemeentelijke rioolgemalen tot aan het hoofdrioolgemaal beheren.”, vertelt de wethouder. 

Aanpak bij de bron van vervuiling

Wethouder Luijendijk: “Het Afvalwaterakkoord gaat niet alleen om financiële afspraken en beheerafspraken. Gemeente Almere en Waterschap Zuiderzeeland willen ook de vervuiling samen aanpakken. Verslechtering van de waterkwaliteit is een landelijk probleem. Ook in de sloten en vaarten in Almere.” Jo Caris van Waterschap Zuiderzeeland: “Sommige zeer schadelijke stoffen, zoals PFAS en zware metalen, zijn heel moeilijk uit het afvalwater te zuiveren. Daardoor stroomt een deel uiteindelijk vanuit de zuivering naar de vaart. Om dit probleem samen aan te pakken, hebben we afspraken gemaakt in het afvalwaterakkoord. Eén van de maatregelen is om te onderzoeken waar de schadelijke stoffen vandaan komen en om te voorkomen dat deze nog langer op het riool worden geloosd. Aanpak bij de bron wordt dat ook wel genoemd.” 

Afvalwaterakkoord andere Flevolandse gemeenten  

“Het eerste afvalwaterakkoord hebben we in 2021 gesloten met gemeente Urk. Vanwege nieuwbouwplannen van gemeente Urk was dat een goed moment. Nieuwe woningen en bedrijventerreinen in het stedelijk gebied moeten op een goed systeem voor afvalwatertransport aangesloten zijn. Met het Afvalwaterakkoord Almere hebben we nu voor de uitvoering van de ruimtelijke plannen afspraken gemaakt. In de komende jaren zullen we ook met de andere Flevolandse gemeenten om tafel zitten om afspraken te maken.”, aldus Jo Caris.