Vervangen behandelde oeverconstructies
Vanaf voorjaar 2024 starten we met het project Vervangen behandelde oeverconstructies. Dit is nodig, omdat in bepaalde oeverconstructies een stof zit die niet goed is voor de waterkwaliteit. Tussen 2024 en 2039 vervangen we in totaal 157 kilometer oeverconstructie. Op deze pagina leest u wat wij precies gaan doen, waarom, wanneer en wat u daarvan kunt merken.
Tot ongeveer 2003 werden behandelde houten oeverconstructies gebruikt in Flevoland. Met name in de Noordoostpolder werd het hout behandeld met een impregneermiddel, creosoot. Dit middel werd aangebracht om de levensduur van verschillende materialen, zoals hout, te vergroten. In creosoot zitten stoffen (PAK's) die niet goed zijn voor het milieu. Een van deze stoffen is fluorantheen. Uit nader onderzoek, voortvloeiend uit de Kaderrichtlijn Water (KRW), is gebleken dat in de watersystemen van Flevoland een verhoogd gehalte fluorantheen zit. Aangenomen wordt dat deze verhoogde waarden komen door de behandelde oeverconstructies die zijn aangebracht tot aan 2003.
In 2039 moet alle behandelde beschoeiing vervangen zijn
Wij vervangen deze beschoeiing al sinds 2003 tijdens ons reguliere onderhoud. Ook in het project ‘Versneld aanleggen van duurzame oevers’ hebben wij tussen 2007 en 2021 behandelde beschoeiing verwijderd. In 2022 besloot onze Algemene Vergadering om alle overige behandelde oeverbeschoeiing versneld te verwijderen. In 2039 moet alle behandelde beschoeiing vervangen zijn.
Wat komt ervoor in de plaats?
In de hoofdwatergangen (tochten) leggen we een duurzame oever aan. Bij een duurzame oever brengen we een onderwaterbeschoeiing aan met een minimale plasberm van 1 meter en een talud van 1:2
In de overige watergangen, d-tochten en wateraanvoersloten vervangen we de bestaande beschoeiing voor een nieuwe hardhouten beschoeiing. Het talud profileren we weer op de juiste helling.
Welke werkzaamheden doen we precies?
We treffen eerst voorbereidingen: denk daarbij aan het uitvoeren van metingen, grond- en archeologische onderzoeken en een inventarisatie van de flora en fauna in de tocht. Dan volgen:
- Grondwerkzaamheden;
- Verwijderen van de bestaande beschoeiingen;
- Aanbrengen nieuwe beschoeiingen;
- Eventueel vervangen van duikers;
- Eventueel grondafvoer;
- Baggeren.
Waar doen we de werkzaamheden?
Op onderstaande, interactieve kaart kunt u precies zien waar wij werkzaamheden uitvoeren. Klik op de gekleurde lijntjes om te zien om welke werkzaamheden het precies gaat.
In 2024 zijn wij op deze locaties aan het werk van september tot half december:
- Blokzijler d-tocht
- Schoterweg d-tocht
- Steenwijker d-tocht
- Steenwijkertocht
In 2025 vervangen wij de beschoeiing van de:
- Westermeertocht
- Steenbanktocht
- Boeientocht
- Winkeltocht
VBOC Kalender
Contact
Heeft u vragen, suggesties, ideeën, wensen of zorgen, dan kunt u deze mailen naar VBOC@zuiderzeeland.nl.
Veelgestelde vragen
Hieronder vindt u de veelgestelde vragen over vervanging van de oevercontructies.