ABW Praktijkproeven Infiltratiegreppels

Begin dit jaar startte het project ‘Van afvoergreppels naar infiltratiegreppels’ met een looptijd van drie jaar. Wageningen Plant Research (Open Teelten, Lelystad) voert dit project van Actieplan Bodem & Water (ABW) uit. In het project kijken we naar de effectiviteit van infiltratiegreppels om afspoeling naar sloten te verminderen. Ook praktische aspecten bij de aanleg van infiltratiegreppels komen aan bod. Op vier verschillende praktijkpercelen met verschillende gewassen (ruggen en beddenteelt) en grondsoorten doen we ervaring op. Samen met telers zoeken we werkbare oplossingen om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren.

Achtergrond

Wateroverlast ontstaat doordat er meer neerslag valt dan kan infiltreren in de bodem. Vooral tijdens piekbuien en wanneer de bovenste bodemlaag minder water opneemt (door droogte of verzadiging). Wateroverlast heeft negatieve gevolgen voor akkerbouwers door schade aan gewassen en het land daardoor onberijdbaar is. Om dit tegen te gaan kunnen akkerbouwers afvoergreppels of -buizen aanleggen waarmee ze overtollig water versneld afvoeren. Hierdoor bestaat echter een risico dat meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen (gbm) afspoelen en de waterkwaliteit van sloten vermindert. Infiltratiegreppels kunnen mogelijk een alternatief bieden om afspoeling te verminderen. Deze greppels (of sleuven) zijn zo aangelegd dat ze bij wateroverlast water infiltreren. Ze bergen de eerste afspoeling (met de meeste stoffen) voordat het naar de sloot afspoelt.

Activiteiten

Op vier praktijkpercelen zijn samen met de telers infiltratiegreppels (of sleuven) aangelegd. Naast praktijkkennis van de telers maken we gebruik van de IMAP tool (Farmmaps > Apps > Applicatie > IMAP). De tool brengt het afspoelingsrisico en het patroon van afspoeling in beeld (met behulp van een hoogtekaart). Tijdens het groeiseizoen meten we kwaliteit en hoeveelheid afspoelingswater, neerslag, en bodemkwaliteit. Bovendien nemen we het perspectief van de telers mee bij de evaluatie van de proeven. We waarderen de tijd en interesse die deze telers geven aan dit project. Later in het seizoen organiseren we een ABW demobijeenkomst bij één van de proefpercelen om de ervaringen breed te delen.

Contact

Heeft u interesse om een uitnodiging te ontvangen voor de demobijeenkomst of heeft u overige opmerkingen, stuur een e-mail naar jonna.vanopstal@wur.nl  

Infiltratiegreppel
Infiltratiegreppel
Aanleg met sleuffrees
Aanleg met sleuffrees

Ook interessant

  • Actualisatie van het schouwbeleid: samen werken aan een beter maaionderhoud

    De afgelopen 15 jaar is er veel veranderd. Samen met agrariërs, andere ingelanden en groot ingelanden, zoals gemeenten en natuurterreinbeheerders, onderzoeken we of en hoe we het schouwbeleid kunnen verbeteren.

  • Nieuwe uitgifte pachtpercelen

    Waterschap Zuiderzeeland heeft verschillende dijkpercelen, die verpacht worden als landbouwgrond. Heeft u interesse om een dijkperceel te pachten? In dit bericht geven wij u meer informatie hierover.

  • Maaien voor schone en gezonde sloten

    Om onze sloten en tochten schoon en gezond te houden, maaien wij jaarlijks riet en waterplanten. Op onze maaikalender kunt u zien welk talud van de tocht aan de beurt is. Hieronder leest u daar meer over.