Zoetwaterbeschikbaarheid

De droge zomers van de afgelopen jaren lieten zien dat beschikbaarheid van voldoende water van goede kwaliteit niet vanzelfsprekend is. In de stad, de natuur en op het platteland zijn er wensen voor verbetering van waterbeschikbaarheid. Met het project Zoetwaterbeschikbaarheid gaat Waterschap Zuiderzeeland hier mee aan de slag.

Pilot Zicht op Zout

Dit najaar zijn we begonnen met de pilot Zicht op Zout. Met deze pilot willen we beter inzicht krijgen in de ontwikkeling van zoutgehaltes in het oppervlaktewater in de haarvaten van het watersysteem. En om kennis te verspreiden bij agrariërs met betrekking tot het thema verzilting in Flevoland. 

Agrariërs gaan zelf meten

Agrariërs gaan zelf de zoutgehaltes in de kavelsloten meten, met een focus op de kavelsloten in gebieden met hoge zoutgehaltes. Begin van 2025 krijgen de deelnemers uitleg over de pilot, het gebruik van de zoutmeter en de bijbehorende app en over de studiegroep waarbij ervaring en kennis worden uitgewisseld. Hierna gaan de agrariërs zelfs frequent zoutgehalte meten in de teeltseizoenen van 2025 en 2026. 

We meten twee jaar lang

Het meten gedurende deze twee jaar zal genoeg variatie in (weer)omstandigheden geven om een goed beeld te krijgen van de verzilting in Flevoland.  Begin 2027 analyseren wij de resultaten en delen we de ervaring en kennis. Op basis hiervan doen wij aanbevelingen voor maatregelen en/of handelingsperspectieven. 

Interesse?

Bent u geïnteresseerd hebt om deel te nemen? Neem contact op met Babette Veerbeek b.veerbeek@zuiderzeeland.nl

Voorbereid zijn

Dat is het doel van het project. We willen goed voorbereid zijn op periodes waarin er minder water of water van minder goede kwaliteit is. Belangrijk hierbij is om inzicht te krijgen in wat we kunnen verwachten. Dit geldt voor zowel de beschikbaarheid van voldoende water als voor kwalitatief goed water. We kijken daarbij vooruit tot 2050. Het consortium (bureau HKV, Deltares en KnowH20) bracht de huidige situatie en de verwachtingen voor de toekomst in kaart. Het onderzoeksrapport vindt u hier.

Hoe nu verder

De uitkomsten van het onderzoek en de geïnventariseerde aandachtsgebieden vormen een belangrijke basis. De nieuwe inzichten delen we met onze gebiedspartners, zodat ook zij zich goed kunnen voorbereiden op de toekomstige waterbeschikbaarheid. Daarnaast vormen de opgedane inzichten ook de basis om het waterschapsbestuur in gesprek te gaan over de rol van het waterschap. Om dit gesprek goed te kunnen voeren, onderzoeken we de komende periode eerst mogelijke oplossingsrichtingen. Dit doen wij niet alleen. Dit wij in nauwe samenwerking met diverse partners als LTO, natuurbeheerders,  provincie en gemeenten.